SAR: Managerii din mediul privat, condamnati cel mai des pentru fraude cu fonduri UE

0

Justitia a condamnat mai multi reprezentanti ai unor firme private decat ai autoritatilor publice pentru infractiuni legate de fondurile europene, iar cazurile de frauda s-au triplat in 2012 fata de 2010, potrivit unei analize a Societatii Academice din Romania (SAR), prezentata luni de Razvan Orasanu, director de cercetare la SAR.

Potrivit Agerpres, analiza SAR, pe baza datelor DNA si DLAF si a deciziilor definitive de condamnare in dosare avand ca obiect utilizarea fondurilor europene, arata ca mediul privat (asociati, administratori, actionari, directori, manageri sau angajati ai unor companii private) detine o proportie de 57,20% din totalul cazurilor, urmat de autoritatile publice locale (primari, viceprimari, consilieri locali si functionari publici) – 26,52%, ONG-uri – 8,71%, persoane fizice, majoritatea fermieri – 7,58%.

“Topul” metodelor de fraudare identificate de SAR este condus de:

– abuzul in serviciu si instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice/persoanelor,

– luarea de mita si instigarea la luare de mita,

– folosirea serviciilor de consultanta pe parcursul proiectului pentru a masca deturnarea de fonduri (metoda numita ‘spaga 2.0’ de expertii SAR),

– cheltuirea fondurilor europene in alte scopuri,

– investitii cu bani europeni care devin de utilitate personala,

– oferte tehnice false,

– decontul banilor pe societati fictive,

– tergiversarea incheierii contractului dupa atribuire,

– fuga cu prefinantarea,

– spalare de bani.

Cel mai afectat fond european a fost fondul de pre-aderare PHARE, mentionat in proportie de 46,59%, urmat de fondul SAPARD, axat pe agricultura si devoltare rurala – 17,42%. Pe locul trei se situeaza doua fonduri destinate exclusiv                agriculturii, mentionate impreuna in deciziile penale – Fondul European de Garantare Agricola FEGA si Fondul Europen Agricol pentru Dezvoltare Regionala FEADR – 12,12% din total.

Printre cazurile de notorietate mentionate de Razvan Orasanu se numara cel al strandului din Marghita, in cadrul unui proiect din fonduri europene pentru realizarea unui parc balnear. Strandul a fost deschis o singura zi, la inaugurare, lucrarile nu au fost terminate, iar autoritatile au primit documente cu poze prelucrate, care aratau turisti inotand.

Fostul comisar european Leonard Orban, prezent la eveimentul SAR, a subliniat ca in multe cazuri chiar Autoritatile de Management de la ministere ii indrumau pe beneficiari sa urmeze proceduri aflate in contradictie cu legislatia europeana.

“Marea majoritate a cazurilor tine de nereguli din lipsa de experienta a beneficiarilor si autoritatilor”, a spus Orban, care a adaugat ca exista numeroase adrese prin care autoritatile de management pentru proiectele europene sfatuiau beneficiarii sa actioneze intr-o anumita maniera, iar aceasta nu era in concordanta cu regulile europene.

In ceea ce priveste triplarea numarului de cazuri de fraudare in 2012 fata de 2010, Orban, fost ministru al Fondurilor UE in perioada 2011-2012, a spus ca este perfect explicabila, pentru ca rata absorbtiei fondurilor europene a crescut in acest interval, de la un nivel nesemnificativ de circa 1% la circa 12%.

Sursa: euractiv