Senatul a decis: Romania va avea un Mecanism Independent de Monitorizare a centrelor pentru persoane cu dizabilitati mintale

0

In data de 21 decembrie 2015, Senatul Romaniei a adoptat cu 102 voturi pentru si 2 abtineri Propunerea legislativa privind infiintarea mecanismelor prevazute de Conventia privind drepturile persoanelor cu dizabilitati. Va reamintim ca pe 8 decembrie 2015, proiectul de lege propus de CRJ anul trecut, care prevede monitorizarea independenta, prin vizite neanuntate, a institutiilor pentru persoane cu dizabilitati mintale, a primit raport favorabil de adoptare cu unanimitate de voturi din partea a trei comisii reunite ale Senatului: Comisia pentru Drepturile Omului, Culte si Minoritati, Comisia pentru Munca si Protectie Sociala si Comisia pentru Sanatate Publica. Proiectul de lege mai are nevoie de promulgarea din partea Presedintelui Iohannis pentru a deveni lege.

Astfel, Romania va implementa, in sfarsit, prevederile obligatorii ale Conventiei ONU pentru drepturile persoanelor cu dizabilitati, ratificata de Parlamentul Romaniei inca din 2010. De exemplu, Articolul 16, alineatul 3 al Conventiei spune:

1xr-4931116

Absenta unei monitorizari independente a centrelor pentru persoane cu dizabilitati mintale a facut posibila situatia rusinoasa in care, in ultimii 5 ani, au decedat aproximativ 5.000 de beneficiari aflati in grija statului. (vezi „Harta mortii“) Poate si mai grav este faptul ca aceste decese, in majoritatea lor, nu sunt investigate ca fiind suspecte asa cum prevede legea. Iar daca decesele sunt cuantificabile, abuzurile, suferinta, lipsa serviciilor si alte drepturi care sunt zilnic incalcate, despre care aflam tot mai frecvent din presa si din rapoartele CRJ, nu se pot cuantifica in termeni palpabili.

O alta prevedere a Conventiei, care va fi implementata prin adoptarea proiectului de lege de catre plenul Senatului pe 21 decembrie 2015, este includerea societatii civile si a persoanelor cu dizabilitati foste beneficiare ale sistemului in activitatea de monitorizare. Articolul 33, alineatul 3 al Conventiei:

2_xr-4241195

In prezent, Centrul de Resurse Juridice este singura entitate care desfasoara vizite de monitorizare neanuntate in centrele destinate persoanelor cu dizabilitati mintale. Dupa fiecare vizita, monitorii CRJ intocmesc rapoarte pe care le publica si le trimit cu recomandari si observatii Ministerului Muncii si DGASPC-urilor, dar care adesea raman fara un raspuns sau masuri concrete din partea autoritatilor. Vezi rapoartele aici.

Proiectul de lege sustinut de CRJ a adunat aproximativ 10.800 de semnaturi prin intermediul unei petitii online initiate in parteneriat cu de-clic.ro, petitie care va ramane deschisa pana la promulgarea de catre Presedinte: facem.de-clic.ro/fara-lagare. De asemenea, in cadrul campaniei de drepturile omului „Lagarele de langa tine”, peste 3.000 de oameni din 7 orase mari din tara si din Bucuresti au semnat carti postale adresate membrilor Parlamentului, cu fotografii din „lagare” si mesaje de sustinere pentru monitorizarea independenta. Cartile postale au fost semnate cu prilejul unei expozitii foto itinerante, care a strabatut, in perioada mai-iunie si septembrie – noiembrie 2015, orase precum Targu Mures, Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Timisoara, Oradea, Sibiu si de 5 ori Bucurestiul. Expozitia de peste 140 de fotografii ce dateaza din perioada 2014-2015, descrie pentru publicului larg viata din centrele pentru persoane cu dizabilitati mintale. Fotografiile au fost realizate de fotografii Odeta Catana si Dan Ava, care au insotit echipele CRJ in vizite de monitorizare, si de persoane rezidente in astfel de centre. Cu prilejul fiecarui eveniment regional, CRJ a organizat dezbateri publice pe marginea proiectului de lege, la care a invitat autoritatile si ONG-urile locale din domeniul dizabilitatii si presa locala. Detalii despre caravana foto aici. In paralele cu actiunile stradale, prin intermediul campaniei „Lagarele de langa tine”, a luat nastere o comunitate online de peste 5.000 de persoane pe pagina de facebook Lagarele de langa tine, care a servit ca forum de dezbatere si informare.

Cititi proiectul de lege in forma adoptata de Senat aici.

Aflati mai multe pe www.crj.ro/lagarele-de-langa-tine.

„Lagarele de langa tine” este un proiect initiat de Centrul de Resurse Juridice si finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania. Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.ro.