Sustinatorii pasnici ai Campaniei Salvati Rosia Montana abuzati de jandarmi in fata Televiziunii Romane

0

Cinci cunoscuti activisti din cadrul Campaniei Salvati Rosia Montana au fost retinuti de jandarmi aseara din fata Televiziunii Romane, in timpul unui flash mob de protest simbolic impotriva cenzurii televiziunii publice fata de punctele de vedere critice la adresa controversatului proiectului minier.

In urma unui apel lansat pe Facebook care chema cetatenii la o intalnire simbolica pasnica de tip “flash-mob”, mai multi aparatori ai Rosiei Montane s-au adunat aseara in fata sediului TVR pentru a denunta dezinteresul TVR de a prezenta si opinia opozantilor proiectului Rosia Montana, din cauza contractelor de publicitate incheiate de Televiziunea Romana cu Rosia Montana Gold Corporation.

Jandarmii, intr-un exces de zel, au impanzit zona inca dinainte ca participantii la actiune, platitori de abonament tv, sa se adune pentru a-si sustine mesajul. Dupa mai putin de zece minute de cand au inceput sa soseasca sustinatorii Campaniei Salvati Rosia Montana, avand gura acoperita simbolic cu banda adeziva si purtand mesaje de protest atasate pe haine, djandarmii au intervenit in forta, a declarat Lavinia Andrei, presedintele Fundatiei Terra Mileniul III, o personalitate recunoscuta a miscarii de mediu din Romania, fosta reprezentanta a tarii noastre in Comitetul Economic si Social European.

La 3 minute dupa de am ajuns la fata locului echipata cu un plasture pe gura si cu insemnele campaniei Salvati Rosia Montana in piept, am fost saltata de pe trotuar de doi jandarmi care m-au imbrancit si brutalizat sa ma bage in duba pentru a ma duce la sectia de politie. In fata dubei am reusit sa ii intreb care este motivul pentru care sunt ridicata. Jandarmii nu au fost in masura sa imi spuna ci doar m-au inchesuit in duba tragandu-mi si o palma peste ceafa si continuand sa ma imbranceasca. Anuntul ca manifestatia este ilegala s-a facut de catre jandarmeria dupa ce eu si colegii mei eram deja in duba.” relateaza Lavinia Andrei.

Cinci dintre cei prezenti au fost saltati de jandarmi si dusi la sectie fara sa stie exact de ce.  “Ce s-a intamplat in fata Televiziunii Publice Romane, a fost ca un cosmar. Un cosmar impotriva democratiei si drepturilor omului, un cosmar al ingradirii libertatii de exprimare.” a declarat Lavinia Andrei. 

In lumina camerelor de filmat ale televiziunilor prezente, jandarmii, fara nicio retinere si fara sa dea vreo explicatie, au mai luat pe sus alte patru persoane care au fost ulterior amendate cu cate 1000 de lei.

Manifestarea de aseara, cu interventia absolut nejustificata si brutala a jandarmilor, a fost un fel de “apel de desteptare” pentru mine. Mi-am dat seama ca salvarea Rosiei Montane sau respectarea dreptului la un mediu curat pentru care noi luptam sunt, de fapt, niste teme mici, subordonate unor probleme mult mai grave. Aseara am avut sentimentul ca trebuie sa luptam pentru drepturi pe care eu le credeam castigate si inviolabile din 1989 – libertatea de exprimare, dreptul la opinie, dreptul la protest. Exista un paralelism foarte interesant intre data de 9 noiembrie – in 1989, caderea zidului Berlinului si 8 noiembrie 2011, in Romania, unde zidurile impotriva libertatii de exprimare se ridica tot mai sus.” a declarat Ioana Ciuta, director executiv Terra Mileniul III.

Potrivit participantilor, scopul manifestarii a fost stoparea minciunilor si dezinformarii legate de proiectul companiei Rosia Montana Gold Corporation, proiect ce presupune folosirea cianurii, pe scara larga, in procesul de extragere a aurului la Rosia Montana. Media romaneasca a omis in mod deliberat aspecte legate de distrugerea valorilor de la Rosia Montana – valori umane, ecologice, de mediu, de patrimoniu, istorice si arheologice.

Cerem televiziunilor, mai ales TVR, sa refuze publicitatea murdara a RMGC, in virtutea faptului ca opozantii proiectului nu au beneficiat niciodata de aceeasi expunere media ca si RMGC, ceea ce contravine spiritului etic al unei prese asa-zis libere si democratice. De asemenea, cerem CNA sa raspunda plângerilor formulate impotriva publicitatii mincinoase a RMGC si sa o opreasca“, este, in continuare, apelul Campaniei Salvati Rosia Montana.

Costel Popa, Presedinte al Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis, la randul sau ridicat de jandarmi impreuna cu ceilalti participanti, considera ca “presedintele TVR nu este strain nici de cenzura editoriala la care este supus subiectul Rosia Montana la TVR, nici de abuzurile jandarmeriei produse fata de participantii la flash-mob-ul de aseara.  Avem de-a face cu cel mai grav caz ce cenzura dupa mineriadele din anii ’90 si credem ca presedintele TVR ar trebui sa-si prezinte demisia din functie, alaturi de directorul editorial al stirilor TVR, pentru incalcarea grava a deontologiei profesionale.”.