Teodorovici: De la 1 iunie dorim sa terminam cu tot ce inseamna deficienta sau restanta a statului fata de beneficiarii de fonduri europene

0

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat ca pana la 1 iunie se va ajunge la zi cu evaluarea proiectelor cu fonduri UE depuse si verificarea si plata cererilor de rambursare restante, apoi vor fi impuse termene pentru functionari, care risca “eliminarea” in caz de noi intarzieri.

De la 1 iunie dorim sa terminam cu tot ce inseamna deficienta sau restanta a statului fata de beneficiarii de fonduri europene“, a afirmat Teodorovici, marti, la o intalnire cu grupul PSD de la Senat.

El a adaugat ca pana la acea data vor fi evaluate toate proiectele cu fonduri UE depuse si incheiata atribuirea sumelor prevazute pentru 2007-2013 ramase inca nealocate, iar de asemenea vor fi procesate si platite “pana la ultima” cererile de rambursare depuse de beneficiari si care sunt restante de “foarte multe luni de zile”.

Astfel incat de la 1 iunie, printr-o instructiune foarte clara emisa catre fiecare structura de management sau organism intermediar, se va spune foarte clar «pentru verificarea cererilor de rambursare astea sunt zilele pe care le ai la dispozitie, pentru evaluarea unui proiect astea sunt zilele». Orice intarziere pe care un functionar o inregistreaza va duce clar la eliminarea acestuia din sistem. Deci de la 1 iunie nu vrem sa mai actionam, cum inca mai fac si eu astazi personal, pompieristic“, a spus Teodorovici.

El a adaugat apoi, la finalul intrevederii cu senatorii PSD, ca “functionarii care de la 1 iunie nu vor respecta termenele impuse, e timpul sa isi gaseasca un alt loc de munca“.

Intrebat cum se va face concedierea celor ineficienti, Teodorovici a spus ca toti functionarii vor trebui sa isi insuseasca termenele stabilite pentru procesarea documentelor transmise de beneficiari.

Va fi o procedura foarte clara transmisa si insusita de fiecare dintre acestia la fiecare nivel la care opereaza. Desigur, in conditiile legii, fara niciun fel de problema, dar aceste termene vor prezenta obligatii foarte stricte in tot ce fac ei in fiecare zi pentru ca v-am spus ca nu pot sa accept ideea ca o cerere de rambursare sa astepte, verificarea si plata acesteia, saptamani sau poate luni de zile in conditiile in care poate o companie, un privat sau un beneficiar poate chiar si sa dispara pentru o astfel de sincopa in derularea unui proiect european. Deci acest lucru nu se poate accepta“, a spus Teodorovici.

El a mai aratat ca vrea sa imprime aceasta mentalitate in sistem si in perspectiva pregatirii exercitiului financiar 2014-2020, pentru care Romania a primit o alocare de 21,8 miliarde euro pe coeziune.

Teodorovici a declarat saptamana trecuta, la Conferinta Mediafax talks about SMEs, ca numarul angajatilor Ministerului Fondurilor Europene trebuie redus.

Avem un nou minister, supradimensionat pentru ca am preluat de la Ministerul Finantelor doua directii. Vrem sa-l reducem de la 300 la 200 de pozitii. Tin sa avem strucuri suple si eficiente, nu suprastructuri. Este adevarat ca sunt locuri cu personal insuficient si unde pregatirea nu este tocmai buna, sunt de asemenea diferente de salarii intre diferite ministere si vrem sa le aliniem la nivelul de sus“, a spus el.

Sursa: mediafax

follow_stiriong-4083806