Thorsten Geissler (Konrad-Adenauer-Stiftung): Regionalizarea Romaniei ar trebui sustinuta de societatea civila si de intreg Parlamentul

0

Procesul de regionalizare in Romania ar trebui sa fie sustinut atat de societatea civila, cat si de intreg Parlamentul, nu numai de partidele politice care sprijina Guvernul, a declarat marti directorul ”Rule of Law Program South East Europe” (Konrad-Adenauer-Stiftung), Thorsten Geissler, la dezbaterea ”Regionalizarea si reforma administrativa in Romania – provocari si perspective”.

”Noi credem ca societatea civila ar trebui sa joace un rol important in revizuirea Constitutiei si in introducerea termenului de ‘regiuni’. (…) In ultima vreme, multe dintre tarile europene sau ex-comuniste au ales regionalizarea. Dar aici nu vorbim de federalizare, din moment ce Romania nu are o astfel de traditie. (…) Este convingerea mea ca noua Constitutie trebuie sa primeasca sprijinul intregului Parlament, nu numai a actualei majoritati politice care sprijina Guvernul”, a spus Thorsten Geissler.

La randul sau, Laura Stefan, reprezentantul Expert Forum, a afirmat ca dezbaterea privind regionalizarea Romaniei nu este una ”pur tehnica”, ea cuprinzand si aspecte ce tin de sfera politicului, intrucat una dintre variantele vehiculate a fost inlocuirea judetelor cu regiunile, ceea ce insa ar fi insemnat ”pierderea unei bucatele din tort” in cazul unor lideri politici.

”Cred ca este neclar pentru multi dintre noi daca fie vorbim despre aspecte administrative si politice cand ne referim la regionalizarea Romaniei, fie daca vorbim de regiuni de dezvoltare. Trebuie sa discutam daca se doreste sau nu introducerea unui nou nivel administrativ sau daca alegem regiunile de dezvoltare pentru o mai buna absorbtie a fondurilor UE. Daca avem nevoie de regiuni administrative, atunci acestea trebuie sa fie stipulate in Constitutie. (…) Asta ne face sa ne intrebam daca vom avea o noua Constitutie anul acesta sau anul viitor sau chiar mai tarziu. Ministrul Liviu Dragnea a spus ca Guvernul va discuta in septembrie ce se va intampla daca nu vom avea Constitutia revizuita anul acesta. (…) O optiune este inlocuirea judetelor cu regiuni, ceea ce insa nu este un lucru foarte bine agreat de clasa politica pentru ca nimeni nu isi doreste sa piarda acea bucatica din tort. Discutia nu este deci numai una pur tehnica, ci are si bogate aspecte politice”, a declarat aceasta.

Citeste mai mult pe AGERPRES