Nu stii ce se intampla cu banii tai din taxe si impozite? Trezeste-te cu undesuntbaniitai.ro

0

La finalul anului trecut, la #ZiHack v6.0, un eveniment sub forma unui maraton de programare de peste 24 de ore, una dintre cele 15 echipe a propus undesuntbaniitai.ro, o aplicație web care să fie ușor de folosit, care să prezinte sistemul de taxe și impozite din România și care să fie accesibilă publicului online.

Ideea deja apăruse în cadrul echipei. Ei deja știau că trebuie să facă ceva în educarea românilor pe partea financiară. Așa că, pornind de la workshop-uri interne cu colegi pasionați de domeniul economic, au construit platforma undesuntbaniitai.ro. Aceasta este un website care răspunde celor mai frecvente întrebări referitoare la taxe. Scopul este să informeze asupra structurii sistemului de taxe și impozite din România. În prezent, aplicația acoperă doar cazul salariaților full time, însă în următoarele versiuni, deci cât de curând, echipa vrea să se adreseze și altor categorii de contribuabili.

 

Dacă știi cum contribui tu la bugetul de stat și înțelegi că statul funcționează ca un furnizor de servicii, poți să decizi dacă ești mulțumit de cum sunt administrați banii respectivi în interesul tău ca cetățean și în ce mod vrei să te implici. Ce ne-am dorit a fost să trezim spiritul civic din oameni.” ne povestește Costinela Nistor, de la echipa Zitec.

Calculele sunt realizate în baza codului fiscal, cu cotele legale de contribuții. Multe dintre informații există deja online, descentralizate și cu limbaj de specialitate pe care multe persoane nu îl înțeleg. Astfel, echipa a apelat la departamentul financiar pentru a traduce informațiile, și au scotocit internetul pentru informațiile de actualitate și corecte. Sursele au fost Ministerul Finanțelor (Execuția Bugetului General Consolidat 2016) și INSSE.

Echipa între timp a crescut și tot mai multe persoane se raliază obiectivului. Cu 7 persoane constant implicate, plus echipa Zitec, specializată pe aplicații online în România, grupul format are o serie de experți în tot felul de domenii, de la design, financiar, dezvoltare software până la marketing online.

La sugestia publicului interesat de felul în care sunt făcute calculele, site-ul a devenit și o sursă deschisă de informații în materie de finanțe. Astfel, oricine dorește, poate să gândească funcționalități noi.

La inițiativa colegilor din echipa Zitec, apar mereu proiecte noi, în funcție de ce preocupări are fiecare ori de ce îl pasionează. De actualitate sunt:


– o campanie de donare de sânge la birou, inițiată în 2016. Exemplul a fost preluat și de alte companii din București și, cu ajutorul echipei mobile de la Centrul de Transfuzii București, se va atinge în curând obiectivul de 1024 de donatori. Până acum s-au donat deja peste 350 l de sange, adică aproape 2500 de vieți salvate.

Cultura.ro
– website probono realizat de echipa Zitec pentru Ministerul Culturii

Un roboțel de cocktailuri
– construit tot la o editie ZiHack, pe care îl folosim când vin elevi în vizită și îi învățăm cum să codeze roboțelul astfel încât să-și prepare un cocktail cu diferite arome de suc

Echipa Zitec s-a trezit și își dă seama cât de important este să te implici. Ei participă la acțiuni civice și se implică în proiecte cu focus pe educație, fie că e vorba de vizite ale elevilor din țară la sediul Zitec, fie că e vorba de evenimente internaționale ca Hour of Code, plus Predau Viitor. De asemenea, ei lucrează și cu colegii de la TechSoup Romania într-un proiect ce vizează profesorii de informatică din școli și licee din toată țara. Scopul acestui proiect este să aducă sistemul de învățământ la același nivel cu realitatea din industrie, iar echipa Zitec este conștientă de rolul pe care îl are în această tranziție.