Un sfert din publicitatea totala din 2013 a provenit din fonduri europene si bani publici. Exista un evident risc de frauda si alocare preferentiala – raport CJI

0

Publicitatea publica din Romania (fonduri europene si bani de la bugetul national) a ajuns la 76 milioane de Euro in 2013, adica aproximativ 20-25% din totalul pietei de publicitate, arata un raport al Centrului pentru Jurnalism Independent. Din totalul de 76 de milioane de euro, UE este principalul cumparator de publicitate din Romania, cu achizitii de peste 70 milioane de euro, derulate in proiecte cu finantare nerambursabila din fonduri structurale si de coeziune.

Raportul a fost realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), in cadrul unui proiect finantat de OLAF. Ioana Avadani, director al CJI, spune ca “in Romania, controlul asupra acestor fonduri este slab, transparenta alocarii si utilizarii lor este scazuta. Exista un evident risc de frauda, alocare preferentiala si utilizare neperformanta a fondurilor europene. In conditiile in care, in anul 2013, piata totala de publicitate in Romania a fost evaluata la 305 milioane Euro, publicitatea din bani publici atinge o pondere de circa 20-25%. Alocarea netransparenta si pe criterii neprofesionale a acestor bugete duce la distorsionarea grava a pietei de media”, a declarat Ioana Avadani, director executiv al CJI.

Citeste continuarea pe hotnews.ro