Un tribunal din Rusia trimite la inchisoare alti 8 activisti Greenpeace

0

Un tribunal din orasul Murmansk /nordul Rusiei/ a trimis pentru doua luni la inchisoare duminica restul de opt activisti Greenpeace ramasi, fara sa dea dovada de nicio clementa fata de oricare dintre cele 30 de persoane detinute pentru un protest la o platforma de foraj din apele Arcticii, noteaza Associated Press.

Douazeci de activisti si doi jurnalisti au fost condamnati la doua luni de inchisoare joi in timpul unei sedinte de judecata maraton ce s-a prelungit pana tarziu in noapte, dar instanta a hotarat sa-i trimita in detentie pe ceilalti opt doar dupa noi audieri duminica.                 

Nicio acuzatie nu a fost adusa impotriva niciunuia dintre activisti, care sunt cetateni din 18 tari, inclusiv Rusia. Procurorii rusi vor sa ii acuze de piraterie, printre alte infractiuni, iar activistii sunt detinuti in asteptarea anchetei.

La 18 septembrie, paza de coasta rusa a intrerupt incercarea a doi dintre activisti de a escalada o platforma apartinand gigantului energetic controlat de stat Gazprom pentru a atrage atentia asupra riscurilor de mediu provocate de foraj in apele arctice. A doua zi, paza de coasta a confiscat nava Greenpeace “Arctic Sunrise” si a remorcat-o pana la Murmansk cu echipajul si activistii la bord.                   

Directorul de campanie al Greenpeace Rusia Ivan Blokov a descris sechestrarea navei ca “actul cel mai agresiv si ostil” fata de organizatia de mediu dupa ce agenti guvernamentali francezi au bombardat vasul Rainbow Warrior in 1985, omorand o persoana.

Peter Wilcox, un american ce a fost capitanul Rainbow Warrior, este de asemenea capitanul Sunrise Arctic. El a fost trimis in detentie la sedinta de joi a tribunalului.                  

Printre cei plasati in detentie duminica se numara Dima Litvinov, purtatorul de cuvant al Greenpeace International, care are dubla cetatenie americana si suedeza, activista finlandeza Sini Saarela, care a fost una dintre cei doi ce au incercat sa urce pe platforma, doi activisti britanici, doi cetateni olandezi, un marinar din Brazilia si un bucatar ucrainean.

Greenpeace a postat fotografii pe site-ul sau de la audierile separate, cu activistii aratati asezati sau in picioare in interiorul custii acuzatilor din sala de judecata.                   

Platforma, care apartine filialei de petrol a Gazprom, este prima offshore din Arctica. Ea a fost instalata in marele camp petrolier Prirazlomnoe din Marea Peciora in 2011, dar lansarea ei a fost amanata de provocari tehnologice. Gazprom a declarat in aceasta luna ca va incepe pomparea de petrol in acest an, dar nicio data exacta nu a fost stabilita.

Sursa: AGERPRES