Ungaria: Perchezitii la sediile unor ONG-uri care distribuiau fonduri norvegiene. Autoritatile guvernamentale acuza Norvegia de amestec in politica

0

Agentii guvernamentali din Ungaria au facut perchezitii luni la sediile a trei organizatii neguvernamentale care ajuta cu distribuirea fondurilor norvegiene, conflict care a afectat relatiile bilaterale dintre cele doua tari, relateaza Reuters.

Fondurile norvegiene, un acord intre UE si Norvegia, Islanda si Lichtenstein in vederea realizarii de proiecte in tari cu economii mai putin dezvoltate, au finantat organizatii care au criticat guvernul ungar in ultimii ani.

Dupa ce guvernul a numit persoane apropiate partidului Fidesz (centru-dreapta) al lui Viktor Orban (reales in aprilie) in fruntea institutiilor, criticii lui Orban s-au temut ca ONG-urile ar putea fi vizate.

Guvernul respinge acuzatiile si spune ca Fondurile norvegiene au ajuns la un mic partid verde liberal – Politica poate fi diferita (LMP) – care a castigat 5,3% din voturi la alegerile din aprilie si a reusit sa intre in parlament.

La scurt timp dupa alegeri, seful de cabinet al lui Orban, Janos Lazar, i-a scris ministrului pentru afaceri UE din Norvegia ca a observat semne ca Norvegia incearca sa influenteze politica din Ungaria prin aceste granturi.

“Ati dedicat un rol cheie acestui partid cand fondurile au fost alocate. Am impresia ca sprijiniti democratia unui singur partid in Ungaria, prin partidul care va place”, a scris Lazar.

Cititi continuarea pe hotnews.ro