Apel catre Parlament. Incetati sa mai fiti scutul coruptilor contra justitiei!

0

Organizatiile semnatare solicita parlamentarilor romani:

– sa nu mai puna piedici justitiei in dosarele in care sunt implicati colegii lor, – sa voteze transparent, cu bilele la vedere, cererile DNA de ridicare a imunitatiii parlamentare

– sa nu mai faca declaratii care aduc prejudicii justitiei.

Parlamentul Romaniei respinge constant cererile DNA de arestare preventiva sau de punere sub urmarire penala.

In ultimii ani, Camera Deputatilor si Senatul au redevenit scutul parlamentarilor si al fostilor ministri – actuali parlamentari cercetati pentru coruptie, refuzand toate cererile DNA de ridicare a imunitatii parlamentare. Imunitate parlamentara transformata in impunitate

Marius Isaila, Florin Popescu, Vlad Cosma, Laszlo Borbely, Victor Paul Dobre sau Ion Stan sunt cateva exemple de parlamentari investigati de DNA care au beneficiat de protectia majoritatii senatorilor si deputatilor romani, plasandu-se astfel deasupra legii.

Aceasta atitudine sfidatoare submineaza statul de drept si ne plaseaza in afara civilizației occidentale. Reprezinta, totodata, o tradare a intereselor Romaniei, fiind o vulnerabilitate la adresa sigurantei nationale intr-un context extern atat de framantat.

Importanti lideri politici continua sa intervina, prin declaratii publice, in actul de justitie. Astfel, premierul Victor Ponta se solidarizeaza public cu sefi de consilii judetene sau primari investigati pentru corupție – Adrian Duicu (Mehedinti), Ion Prioteasa (Dolj), Radu Mazare (Constanta) – acuzand DNA ca face „dosare politice”.

La randul lor, lideri locali cercetati pentru coruptie sau conflict de interese, precum Radu Mazare si Nicusor Constantinescu, cer desfiintarea institutiilor care ii investigheaza.

Solicitam parlamentarilor din Senat si Camera Deputatilor sa nu mai faca scut pentru imunitatea colegilor lor in fața justitiei și sa voteze cu bilele la vedere pentru ca electoratul sa stie cum se pozitioneaza alesii lor. Solicitam de asemenea tuturor politicienilor sa se abtina de la declarații ce aduc atingere intereselor justitiei.

Semnatari:

Freedom House Romania

Grupul pentru Dialog Social

Expert Forum

Centrul Roman pentru Politici Europene

Societatea Timisoara

Sursa: Expertforum.ro