40 de angajate din Vrancea au fost informate despre drepturile lor pe piata muncii

0

Agentia de Dezvoltare Comunitara Impreuna a organizat in Vrancea primul eveniment si prima dezbatere pe tema drepturilor minoritatilor pe piata muncii, din seria celor 40 de evenimente derulate in cadrul proiectului „Imputernicirea femeilor rome pe piata muncii” , evenimente ce se desfasoara pe parcursul a 3 luni ( ianuarie- martie 2012 ).

Astfel, 40 de persoane rome si nerome cu ocupatii diferite precum cadre didactice , femei de serviciu , referente sociale , guard ,asist .med comunitar ,asistente personale au fost informate cu privire la discriminarea care are loc la locul de munca si modul de tratare a persoanelor vulnerabile pe piata muncii, rome sau nerome, femei sau barbati, in calitate de angajati. De asemenea, printre subiectele aflate in dezbatere s-a regasit combaterea stereotipurilor din societate cu privire la femeile rome.

Dezbaterea face parte din campania sociala derulata sub sloganul “Priveste-ma asa cum sunt!”, ce promoveaza femeile rome care aspira catre o viata mai buna, un salariu decent, doresc valorizarea muncii lor si respectul la locul de munca. Schimbarea atitudinilor discriminatorii conduce la imbunatatirea climatului la locul de munca, creste posibilitatile de promovare a angajatilor, imbunatateste conditiile de trai si contribuie la crearea premiselor pentru accesul copiilor la o educatie de calitate, in viitor.

Moderatoarea evenimentului a fost expertul local rom Gheorghita Nicoleta. Participantelor li s-a comunicat scopul proiectului, acela de a aduce in atentia publica problemele salariatilor reprezentand grupurile vulnerabile pe piata muncii. In contextul crizei economice, s-au luat ca exemplu femeile rome salariate. Participantele au vizionat un scurt film documentar legat de imaginea femeilor rome in societate iar mai apoi au dezbatut problemele femeilor rome pe piata muncii si actele de discriminare cu care se confrunta.

Concluzia intalnirii a fost necesitatea constientizarii de catre angajati a importantei cunoasterii drepturilor lor, a faptului ca pot apela si se pot inscrie in sindicate pentru a-si putea rezolva problemele, in special atunci cand exista abuzuri sau masuri neconstitutionale din partea angajatorului sau a autoritatilor/institutiilor publice.

Pentru informatii despre proiectul “Imputernicirea femeilor rome pe piata muncii” si despre campania sociala derulata sub sloganul “Priveste-ma asa cum sunt!” accesati site-ului proiectului www.privestemaasacumsunt.ro, precum si site-ul Agentiei de Dezvoltare Comunitara Impreuna – www.agentiaimpreuna.ro.