“Sindromul Down, toate sperantele sus!” Campanie de sustinere a persoanelor care se nasc cu aceasta afectiune, considerata accident genetic

0

Radio Romania deruleaza o campanie de informare asupra Sindromului Down, numita „Sindromul Down. Toate Sperantele Sus”, in conditiile in care specialistii avertizeaza ca numarul romanilor cu Sindrom Down va creste in urmatorii ani, fara o mai buna informare si preventie.

Sindromul Down sau mongolismul este o afectiune permanenta in cadrul careia o persoana se naste cu anumite trasaturi fizice distincte, de exemplu facies aplatizat, gat scurt, si un grad de intarziere mintala (retard psihic). Desi Sindromul Down este permanent, majoritatea pacientilor pot duce o viata normala, activa. Beneficiind de ingrijirea adecvata si ajutorul de care au nevoie, copiii cu Sindrom Down pot avea crestere si dezvoltare spectaculoase si pot deveni adulti sanatosi si fericiti.

Campania promovata la nivelul Societatii Romane de Radiodifuziune are ca scop sensibilizarea societatii civile pentru acceptarea si integrarea copiilor cu Sindrom Down in societate, respectiv schimbarea perceptiei societatii asupra persoanelor cu Sindrom Down, informarea si constientizarea viitoarelor mame asupra controlului prenatal, pregatirea parintilor cu copii depistati cu Sindromul Down, implicarea organismelor guvernamentale in vederea relaxarii politicii fiscale pentru cei cu astfel de probleme prin schimbarea legii nr. 448/2006, care reglementeaza probleme persoanelor cu nevoi speciale.

La Radio Resita, in Ora de Actualitate, a fost difuzata joi 20 octombrie, o ancheta jurnalistica privind cazul unei mamici care a dat nastere unui copil cu Sindrom Down. Mama acuza medicul curant ca in timpul sarcinii acesta nu i-a solicitat efectuarea de analize suplimentare care sa fi depistat la timp prezenta acestei afectiuni la copilul sau. De asemenea mama este nemultumita de faptul ca nu a beneficiat de niciun fel de consiliere personala care sa o pregateasca pentru a primi mai usor aceasta veste dramatica pentru intreaga familie. Mai mult, nici la nastere neonatologul nu a avertizat-o ca micutul are Sindromul Down, dar i-a recomandat consult de specialitate la o clinica din Timisoara.

In prezent, copilul, care a ajuns la varsta de doi ani, este in observare la Centrul de educatie incluziva “Primavara” din Resita unde urmeaza un program intensiv de stimulare intelectuala si recuperare motrica. Directorul Centrului Primavara, psiholog Gherghina Boici, a explicat imprejurarile in care se nasc copii cu Sindrom Down, nevoia de interventie specializata de la varste cat mai mici si a oferit informatii privind modalitatile de abordare a acestei problematici.