Campanie pentru informare si diagnostic in cancer

0

Ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli, a anuntat demararea unei Campanii pentru informare si diagnostic in cancer care ar putea imbunatati indicatorii nationali ai afectiunii. “Comisia nationala de oncologie isi aliniaza strategia la Parteneriatul european de actiune pentru cancer”, a anuntat Ministrul. 

Programe regionale de screening pentru tipurile de cancer care fac cele mai multe victime (cancer de col uterin, colorectal, mamar), campanii de informare a populatiei in legatura cu factorii de risc pentru cancer si constituirea unui Registru national de cancer se afla printre prioritatile Comisiei Nationale de Oncologie in 2012, a declarat Ladislau Ritli, Ministrul Sanatatii, prezent la conferinta Chronic Disease and Health Management – Investitie in calitatea sanatatii (editia a treia), organizata de Tarus Media. 

Aceasta strategie ar putea imbunatati indicatorii de sanatate in cancer la nivel national, care ne plaseaza in prezent pe cele mai defavorabile pozitii in Europa. 

In incheierea primei sesiuni a evenimentului, a fost lansata Alianta pentru Managementul Bolilor Cronice in Romaniacu scopul de a actiona ca un asociat consultativ al structurilor de decizie in ceea ce priveste programele de sanatate. “Recomandam integrarea sistemelor de ingrijire a bolnavilor cronici, iar, in ceea ce priveste finantarea, au aparut modele furnizate de organizatii internationale care ar trebui luate in considerare. 

Este mai bine platita amputarea unui picior decat prevenirea ei, pentru preventie plata este nesemnificativa”, a atras atentia dr. Mircea Olteanu, prim vice-presedinte in cadrul Asociatiei Spitalelor din Romania. Alianta pentru Managementul Bolilor Cronice din Romania va fi afiliata la organismele internationale de profil.