Cu ocazia zilei internationale a cartii 100 de copii trag un semnal de alarma: elevii din mediul rural nu au acces la lectura

0

Cu ocazia Zilei Internationale a Cartii, fundatia World Vision Romania a organizat un eveniment de constientizare asupra accesului redus la lectura pentru copiii din mediul rural. Actiunea face parte din campania „Cu o carte schimba o viata” prin care fundatia intentioneaza sa doteze cu carti bibliotecile din 53 de comunitati rurale defavorizate, unde 15.000 de copii nu au acces la cartile necesare educatiei lor; bibliotecile din cadrul scolilor in care invata ei sunt slab dotate, iar lipsa resurselor materiale impiedica familiile sa le cumpere copiilor macar cartile scolare.

La eveniment au participat aproximativ 100 de copii din Bucuresti, in varsta de 6 – 7 ani, precum si voluntari ai organizatiei. Acestia au citit, in liniste, din cartile preferate, in semn de sustinere pentru cei 15.000 de elevi din mediul rural, dar si pentru a trage un semnal de alarma asupra accesului redus la lectura pentru copiii din comunitatile rurale defavorizate.

„In conditiile in care multi copii din mediul rural nu au acess la cartile copilariei, se creeaza un dezechilibru intre copiii de aceeasi varsta, doar pentru ca unii traiesc in mediul rural. Prin campania Cu o carte schimba o viata promovam sanse egale si acces egal la resurse educationale pentru toti copiii, astfel incat acestia sa poata beneficia de un start bun pentru viitor” – a declarat Oana Serban, PR & Communication Manager, World Vision Romania.

Actiunea face parte din seria de evenimente organizate de World Vision Romania in Saptamana Cartii, proiect din cadrul campaniei „Cu o carte schimba o viata”. Astfel, primul eveniment din aceasta serie a avut loc sambata, 20 aprilie si s-a bucurat de suportul actorilor Ada Condeescu si Diana Dumitrescu si scriitorilor Adina Rosetti, Marius Chivu si Cezar Paul-Badescu. Acestia au citit copiilor prezenti la eveniment fragmente din cartile care le-au marcat copilaria. Actorii Dana Cavaleru si Richard Bovnoczki au ales sa sustina demersul World Vision printr-un moment de de pantomima, fragment din spectacolul ”Contraste”, acesta fiind unul din cele mai aplaudate momente ale zilei. Au mai citit copiilor adunati in parc si Ioana Stancescu,autoarea blogului asa-si-asa.ro/si Andra Carbunaru, reprezentant LibrariaBastilia.

Demersul World Vision Romania poate fi sustinut, pana in data de 31 mai, atat prin donatii financiare pe site-ul organizatiei, in sectiunea dedicata campaniei – www.worldvision.ro/cartipentrucopii.php, cat si prin donatii de carti in librariile partenere din Bucuresti – libraria Carturesti (Verona, Muzeul Taranului Roman, AFI Palace Cotroceni), libraria Mihai Eminescu din Piata Universitatii si libraria Bastiliei din Piata Romana – si din tara.

Cartile colectate in campanie, dar si cele achizitionate cu ajutorul donatiilor on-line vor fi daruite celor 15.000 de copii in cursul lunii iunie pentru a completa bibliotecile a 53 de scoli din judetele in care World Vision Romania deruleaza activitati si proiecte – Iasi, Vaslui, Ialomita, Valcea, Dolj, Cluj si Constanta, astfel incat peste 15.000 de copii vor avea posibilitatea de a cunoaste beneficiile lecturii.

Campania adreseaza problema a 15.000 de copii din 53 de comunitati rurale defavorizate. Acestia nu au acces la cartile necesare educatiei lor, in conditiile in care bibliotecile din cadrul scolilor in care invata sunt slab dotate, iar lipsa resurselor materiale impiedica familiile copiilor sa le cumpere acestora macar cartile scolare. Potrivit datelor Ministerului Educatiei, in 2010 doar un sfert din unitatile scolare din Romania erau dotate cu o biblioteca. Mai mult, acolo unde acestea exista, sunt slab dotate, cele mai multe carti fiind vechi si deteriorate. Pornind de la aceste aspecte, principalul obiectiv al campaniei este dotarea bibliotecilor din cele 53 de comunitati rurale cu cel putin 15 000 de carti, reprezentand literatura beletristica, enciclopedii si lucrari de specialitate.

follow_stiriong-3162518

`