De la cetateni, putere. Fondul pentru democratie

0

Fondul pentru Democrație a apărut pentru a coagula spiritul civic și resursele existente în speranța mobilizării societății civile spre realizări de durată, care să schimbe în mod real societatea românească.

Inițiatorii fondului cred într-o democrație transparentă, onestă și reprezentativă, dar știu și că pentru a ajunge la acest nivel este nevoie de resurse, în special de timp și de bani.

Am văzut cu toții că ea (democrația) nu este un dat și că singurii care o pot apăra sunt cetățenii ei implicați. Mulți oameni vor să se implice, dar nu știu cum sau nu au timp, așa că pot face acest transfer de responsabilitate printr-un fel de abonament lunar într-un fond care pune umărul la apărarea democrației.

Viziune Fondului este proactivă. Membrii săi nu doresc să bombănească pasiv la încălcările de drepturi, la inițiativele care nu respectă legea, la direcția anapoda pe care o observăm în toată Europa. Este o perioadă de risc major al polarizării și fracturării opiniei publice, iar Fondul a fost înființat ca un alt instrument de luptă pentru o democrație participativă. 

Banii strânși vor fi alocați inovărilor civice care vizează anumete zone: educația și participarea civică și politică, echilibrul puterilor în stat, jurnalismul independent și vizibil, care să producă efecte, precum și pentru combaterea manipulării presei și a „datelor alternative”.

Țintele pe care și le-au propus acești oameni care fac, dar nici nu tac, sunt realizabile prin efortul colectiv. De aceea a apărut Fondul pentru Democrație, un fond în care contribuțiile individuale lunare sunt apoi redirecționate în mod transparent și participativ către proiecte și organizații care găsesc și implementează idei inovatoare în direcțiile menționate.

Cum va funcționa Fondul? Precum ar trebui să funcționeze și democrația: participativ și transparent.
Membrii comunității vor putea veni cu idei de proiecte care pot fi finanțate, după ce trec de selecția comitetului executiv și a votului online al comunității de donatori. De asemenea, banii pot fi alocați și proiectelor care deja sunt în implementare, și care au demonstrat eficiență și bune practici în domeniile vizate.

Implicarea va avea următoarele forme: donații regulate (abonament), donații ocazionale sau implicare activă în proiectele finanțate, ca voluntariat. Vor exista comunicări regulate în privința proiectelor finanțate și a rezultatelor.

În momentul de față, s-a dat drumul unui test financiar pentru a face o estimare a susținerii unui astfel de demers. În 3 zile, fondul a ajuns la jumătate din pragul critic sperat – 300 de oameni au donat peste 40.000 lei. Suma donată și numărul de donații sunt actualizate zilnic pe site.

Fondul pentru Democrație a fost pus pe picioare cu ajutorul grupului informal #600pentrudemocrație, al grupului informal Geeks for Democracy și al Centrului de Asistență pentru Organizații Neguvernamentale – Centras.

Intră pe Facebook pentru a afla care sunt prioritățile fondului, cum vor fi distribuiți banii strânși în faza de testare și cum poți să te implici la rândul tău!