De Ziua Mediului, WWF deschide un Centru de Informare la Alexandria

0

Alexandria, 5 iunie  WWF Romania si Agentia pentru Protectia Mediului Teleorman  au deschis astazi Centrul de Informare “Frontiere Verzi” din Alexandria. Gazduit de APM Teleorman, centrul va fi un spatiu deschis publicului, care va reuni pasionatii de natura de toate varstele. Pentru a marca lansarea, copiii de la Gradinita nr.6 din Alexandria au pregatit un moment artistic dedicat naturii.”Traditia proiectelor de conservare WWF ofera comunitatilor un rol extrem de important in desfasurarea proiectului, o mare parte din succesul pe termen lung al actiunilor WWF fiind garantate de implicarea oamenilor locului. Proiectul Green Borders isi doreste aducerea zonelor umede aproape de oameni, fiind un instrument util educatiei ecologice, dar si exemplificarii impactului masurilor de conservare si refacere a acestora. Centrul de Informare inaugurat astazi la Alexandria isi propune apropierea oamenilor de natura si constientizarea importantei Dunarii pentru fiecare membru al comunitatii.” a declarat Cristian Tetelea, Manager de programe- Bazinul Dunarii, in cadrul WWF.

Gazduit de Agentia pentru Protectia Mediului Teleorman, centrul va oferi atat copiilor, cat si tinerilor si adultilor, un spatiu in care vor gasi numeroase informatii si materiale informative, care reflecta caracteristicile mediului inconjurator din zona.  Vizitatorii  vor gasi aici o serie de jocuri interactive pentru o mai buna intelegere a proceselor naturale care au loc în imediata lor apropiere, publicatii si materiale cu ajutorul carora fiecare sa gaseasca un raspuns la intrebarile legate de Dunare.

Expertii WWF si APM Teleorman vor interactiona cu membrii comunitatii locale si vor atrage atentia asupra beneficiilor pe care Dunarea le ofera, dar si asupra aspectelor negative cauzate de exploatarile intensive in cadrul diverselor ramuri ale economiei, precum agricultura si navigatia. In prezent, 70% din Lunca Dunarii s-a pierdut, ceea ce a redus semnificativ capacitatea de stocare naturală a apelor la inundatii. Centrul de Informare de la Alexandria face parte din proiectului Life+ “Conservarea Transfrontiera a cormoranului mic si a ratei rosii in zone cheie din Romania si Bulgaria” sau, pe scurt, Frontiere Verzi (Green Borders). WWF-Romania, in parteneriat cu Agentia pentru Protectia Mediului Teleorman, Agentia pentru Protectia Mediului Olt si Societatea Ornitologica Romana, a demarat proiectul Frontiere Verzi in ianuarie 2009. Acesta asigura cadrul necesar pentru conservarea transfrontiera a 11 situri Natura 2000 din lungul Dunarii atat in Romania, cat si in Bulgaria, lucru ce va asigura refacerea zonelor de reproducere ale ratei rosii si ale cormoranului mic, ambele specii fiind protejate la nivel european. In Romania, 175.000 de oameni traiesc in zonele de implementare a proiectului Frontiere Verzi. 21 de sate si 2 orase din Lunca Dunarii vor beneficia de masurile de conservare pe care WWF le implementeaza in beneficiul naturii, dar si al oamenilor. 5 iunie reprezinta Ziua Mondiala a Mediului, instituita in 1972 de catre Adunarea Generala a Natiunilor Unite pentru celebrarea Conferintei “Ecologia Umana” de la Stockholm, este sarbatorita astazi de mai bine de 100 de tari, reprezantand elementul central al Programului de Mediu  al Natiunilor Unite (UNEP).  WWF-Romania, impreuna cu partenerul Agentia pentru Protectia Mediului Teleorman, se alatura acestei celebrari, amintind intregii comunitati cat de important este mediul inconjurator pentru fiecare individ si cat de importanta este educatia in dezvoltarea unei societati durabile.

Mai multe informatii despre proiectul Frontiere Verzi sunt disponibile pe website-ul www.green-borders.eu