Leucemie la doar 1 an drama fetitei car

0

Ce este leucemia limfoblastică acută

Leucemia limfoblastică acută (ALL, acronim din engleza Leucemia limfoblastică acută) este un cancer al celulelor sanguine. Se formează atunci când o celulă destinată să dea naștere la celule ale sistemului nostru imunitar și care se află în măduva osoasă, trece de la sănătoasă la canceroasă și începe să se înmulțească necontrolat.

  • Celula progenitoare din care se poate dezvolta leucemia limfoblastică se numește limfoblast.
  • În condiții normale, un limfoblast dă naștere la celule albe din sânge de tip limfoid, sau limfocite.
  • In mod normal un limfoblast se inmulteste prin generarea de noi globule albe care le inlocuiesc pe cele vechi si eliminate.

Dacă ADN-ul limfoblastului este alterat, acesta poate dobândi noi proprietăți care îl transformă într-o celulă canceroasă capabilă să se înmulțească fără încetare. Celulele leucemice se acumulează în măduva osoasă, apoi intră în sânge și ajung la alte organe precum ganglionii limfatici, splina, ficatul și, în unele cazuri, sistemul nervos central sau testiculele.

Cuvântul către expert

Pediatru oncolog Andrea Biondi vorbește despre leucemia limfoblastică acută și progresul cercetărilor asupra acestei boli.
Cât de răspândită este

Leucemia limfoblastică acută este cel mai frecvent cancer la copii dintre toate. Leucemiile reprezintă o treime din toate cancerele la copii, iar aproximativ 4 din 5 copii cu leucemie dezvoltă leucemie limfoblastică acută.

În Italia, conform datelor AIRTUM (Asociația Italiană a Registrelor de Cancer), aproximativ 40 de copii dintr-un milion sunt afectați de leucemie limfoblastică acută.

Incidența este puțin mai mare în rândul bărbaților decât în ​​rândul femeilor.

Leucemia limfoblastică acută afectează în principal copiii cu vârste cuprinse între 2 și 5 ani; la această grupă de vârstă incidența poate ajunge chiar și la valori de 80-90 de copii la milion.

Copiii din primul an de viață (sugari) sunt, de asemenea, expuși riscului de a dezvolta leucemie limfoblastică acută, care este deosebit de dificil de tratat. Numărul absolut de noi diagnostice de leucemie limfoblastică acută pe an în Italia este de 350-400.

Cine este în pericol

cuvantul-catre-expertCopiii care au tulburări genetice precum sindromul Down sau anumite boli ale sistemului imunitar sunt cei mai expuși riscului de a dezvolta leucemie limfoblastică acută. Riscul de leucemie este puțin mai mare pentru copiii care au frați deja afectați de această boală.
Tipuri

În trecut, se folosea clasificarea franco-americană-britanică (FAB), bazată pe aspectul (morfologia) celulelor observate la microscop. Acest sistem de clasificare distinge 3 tipuri de leucemie limfoblastică acută (L1, L2, L3).

Cu toate acestea, această clasificare este acum în mare măsură depășită și în prezent se preferă o clasificare bazată pe moleculele prezente pe celulele tumorale (imunofenotip): prezența anumitor molecule este, de fapt, specifică tipului de celulă și stadiului său de maturare.

  1. Două tipuri de limfocite derivă din limfoblaste, limfocite B și limfocite T, așa că, în funcție de celulele implicate, se disting leucemiile limfoblastice cu celule B și cu celule T.
  2. Aproximativ 80% din leucemiile limfoblastice ale copilului sunt leucemii cu celule T cu celule B. afectează cel mai frecvent băieții și este mai frecventă în rândul adolescenților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.