Raiffeisen Bank si Centrul Roman de Politici Europene promoveaza adoptarea unei directive europene

0

Raiffeisen Bank si Centrul Roman de Politici Europene (CRPE) adopta Directiva UE privind raportarea non-financiara intr-un parteneriat premiera pentru transparenta si integritate. Uniunea Europeana a propus recent Directiva privind raportarea non-financiara, care prevede adoptarea de catre statele membre a unor reguli prin care companiile sa raporteze respectarea standardelor de mediu, a drepturilor omului, problemele de integritate si practicile anti-coruptie.

Odata cu adoptarea directivei statele membre UE vor incepe un proces de transpunere, ceea ce inseamna ca si Romania va trebui sa genereze un sistem national de raportare non-financiara.

Partenerii acestui proiect doresc sa contribuie la reglementarea predictibila si cu valoare adaugata a acestei legislatii importante.

„Vorbim prea mult despre bani si cifre, dar acestea nu sunt decat consecintele unor comportamente in afaceri. Nu putem sa ne uitam doar la rezultatele financiare fara sa fim transparenti si cu privire la modul cum acestea au fost obtinute, de aceea sustinem acest demers al UE si vrem sa promovam un proces consultativ corect in transpunerea acestei directive in legislatia nationala” – Steven van Groningen, Presedinte al Raiffeisen Bank Romania.

”Directiva privind raportarea non-financiara este o oportunitate pentru Romania si pentru mediul de business. Mediul de afaceri cinstit are sansa de a promova politici etice. Statul roman trebuie la randul lui trebuie sa promoveze comportamentul etic in afaceri. Pentru prea multa vreme cei necinstiti au avut de castigat. E timpul sa inversam acest trend si sa spunem clar: cei onesti, cei corecti castiga si in Romania” – Cristian Ghinea, director al Centrului Roman de Politici Europene

Etapa de cercetare – consultare

Partenerii proiectului lanseaza etapa de cercetare a mediului de afaceri – privat si public – un numar de peste 600 de companii din Romania fiind invitate sa fie parte a procesului de consultare.  

Cercetarea isi propune sa analizeze si cele mai bune practici in materie de raportare privind responsabilitatea sociala si implementarea standardelor de integritate in companiile din Romania, metodele de imbunatatire si extindere a unor astfel de raportari.

Departamentele care se ocupa de raportare de la marile companii active in Romania (locale sau filiale ale multinationalelor, private sau proprietate de stat) vor fi invitate sa completeze un chestionar privitor la practicile curente de raportare si la optiunile cele mai potrivite pentru transpunerea directivei, in timp ce un grup de lucru cu companiile care vin cu cele mai bune practici va furniza expertiza necesara decidentilor publici.

Context

Comisia Europeana a lansat reforma privind transparenta corporativa si, in cadrul acesteia propunerea privind modificarea Directivelor 78/660/CEE si 83/349/CEE ale Consiliului in ceea ce priveste raportarea non- financiara de catre companiile mari si grupuri de companii. Propunerea a fost adoptata de Parlamentul European in a doua parte a lunii aprilie si extinde astfel raportarea non-financiara la companiile mari si holding-urile ce activeaza in Uniunea Europeana.
In conformitate cu amendamentele Comisiei Europene si, ulterior, ale Parlamentului European, companiile vizate de Directiva privind raportarea non financiara vor trebui sa prezinte informatii cu privire la politicile proprii de responsabilitate corporativa. 

Potrivit calendarului estimativ, directiva ar urma sa fie transpusa in legislatiile nationale pana in 2016. Companiile vizate de prevederile acestui cadrul legislativ ar urma sa publice primul lor raport cu privire la aspectele non-financiare in 2017.

Raiffeisen Bank este un lider in Romania in ceea ce priveste implicarea comunitara si modele de raportare. Raportul de responsabilitate corporativa pentru anul 2013 al Raiffeisen Bank, pe baza standardului GRI (Global Reporting Initiative), poate fi accesat aici.

Proiectul „Parteneriat pentru Integritare”, implementat in parteneriat de Centrul Roman de Politici Europene si  Romanian Business Leaders, isi propune sa asigure cadrul de dezbatere si consultare pentru transpunerea eficienta a noilor prevederi privind raportarea si pentru a gasi cele mai bune solutii in domeniul responsabilitatii corporatiste. Proiectul se deruleaza in cadrul platformei Romanian Clean Business Coalition (www.cleanbusiness.ro), o retea pornita de cele doua organizatii pentru a implica mediul de afaceri in eforturile si politicile anticoruptie.