Romtelecom a lansat campania despre consecintele violentei verbale “Cuvintele dor, nu-i asa?”

0

Cuvintele dor, nu-i asa? este o campanie care atrage atentia asupra violentei verbale si consecintele acesteia asupra comportamentului tinerilor, lansata de Romtelecom, impreuna cu Asociatia Telefonul Copilului, partener de peste 10 ani al companiei in proiecte dedicate tinerilor si copiilor. Campania a fost stimulata de cresterea numarului de situatii violente semnalate public, in care copiii si tinerii sunt implicati fie ca victime, fie ca agresori, si de cresterea numarului de apeluri la Telefonul Copilului care ridicau aceasta problema. In plus, Romtelecom a comandat doua studii care releva o imunizare crescuta a tinerelor generatii la formele de violenta verbala, desi aceasta este larg recunoscuta ca fiind punctul zero de escaladare catre forme mai grave de violenta. Campania isi propune sa ofere instrumente de gestionare a situatiilor de violenta si include intalniri deschise cu adulti si tineri interesati sa afle mai multe despre solutiile constructive de abordare a violentei. De asemenea, pune la dispozitie un centru virtual de informatii si recomandari www.cuvinteledor.ro, iar pe 7 decembrie se va incheia cu lansarea unei carti electronice gratuite, cu studii de caz si recomandari generale.

Statistici care definesc realitatea

60% dintre respondenti, cu varste intre 10 si 18 ani, au fost implicati in cazuri de violenta verbala, conform  unui studiu cantitativ realizat de IMAS la comanda Romtelecom. Acest tip de violenta se intampla cu preponderenta in cartierul in care locuiesc cei intervievati (aproape jumatate dintre cazuri: 46,7%) si scoala  (33,5%).

Incidentele de violenta verbala implica preponderent persoane necunoscute (45%) sau alti elevi (aproape 40%). Copiii si tinerii respondenti spun ca, la scoala, frecventa cea mai mare a cazurilor de violenta verbala este cea intre elevi, pe cand in cartier locul este ocupat de cele intre persoane care nu se cunosc, participante la trafic (soferi, pietoni), care surclaseaza chiar si cazurile care implica interlopii sau “baietii smecheri”.

In paralel cu studiul cantitativ, IMAS a derulat in Capitala, la cererea Romtelecom, si un studiu calitativ, bazat pe interviuri in profunzime. Acestea au indicat ca, in perceptia celor intervievati, cauzele agresivitatii se leaga in primul rand de frustrari individuale si de dorinta agresorului de a se face remarcat. Agresivitatea verbala este privita de toti respondentii din studiul calitativ ca fiind o forma de violenta, dar nu este asociata spontan cu violenta. Cercetarea calitativa releva faptul ca agresivitatea verbala sau “usoara imbranceala” tind sa devina norma comportamentala in ceea ce priveste frecventa si acceptarea sociala, adica nu mai sunt percepute ca manifestari de ostilitate.

Puteti gasi aici mai multe date despre concluziile celor doua studii, realizate in mediul urban mare, precum si alte date relevante pentru Romania, din perspectiva violentei care afecteaza copiii si tinerii.

Violenta verbala – stare de normalitate?

In contextul in care aproape doi din trei tineri recunosc ca au fost implicati intr-o situatie de violenta verbala, insa din raspunsurile lor reiese ca ii sensibilizeaza preponderent violenta fizica, campania Cuvintele dor, nu-i asa? si-a propus sa reaminteasca faptul ca violenta verbala este, de regula, prima forma de violenta, care poate escalada si catre alte forme, mult mai grave. De aceea, campania este centrata pe promovarea comunicarii si dialogului ca solutii pentru prevenirea si gestionarea situatiilor care presupun violenta in randul copiilor si tinerilor. “Cuvintele dor, nu-i asa? este un proiect dintr-o serie mai ampla de implicari ale Romtelecom, in ultimii ani, in cauza copiilor si a tinerilor. Si in acest caz colaboram cu Asociatia Telefonul Copilului, cu care gestionam si numarul european dedicat abuzurilor suferite de copii: 116111. Credem sincer ca despre violenta se poate vorbi si altfel, putem vorbi despre intelegerea mecanismelor acesteia si despre comunicarea inteligenta ca modalitate de administrare”, explica Cristina Popescu, director comunicare Romtelecom. “Stima de sine scazuta, depresia, tulburarile de comportament, toleranta scazuta la adaptarea cerintelor scolare – acestea sunt cateva dintre problemele cu care se confrunta copiii care sunt agresati verbal in unitatile de invatamant. Asociatia Telefonul Copilului a inregistrat 3327 de cazuri la numarul 116 111 pe tema situatiilor de criza din unitatile de invatamant, in perioada 1 ianuarie 2011 – 31 octombrie 2012. Dintre acestea, cele care privesc relatia de abuz copil – copil in unitatile de invatamant au reprezentat un procentaj de 69,7% in anul 2011 si 58,8% in primele 10 luni ale anului. Este cazul sa tragem un semnal de alarma! Agresiunea, de orice fel ar fi ea, este de neacceptat! STOP agresiunii! Si cuvintele pot sa doara!”, a declarat Catalina Florea, director executiv al Asociatiei Telefonul Copilului.