WWF cere salvarea ultimelor paduri virgine din Romania

0

WWF Romania lanseaza, alaturi de ambasadorii si sustinatorii organizatiei, campania „Salvati padurile virgine”, cu scopul de a pune sub protectie cele 250.000 de hectare de paduri virgine din tara noastra, printre ultimele din Europa. Peste 80% dintre padurile virgine din Romania nu au, în prezent, nicio forma de protectie si sunt în pericolul de a fi distruse în mod legal.

Deși salvarea padurilor si conservarea biodiversitatii din tara noastra reprezinta o misiune importanta, putem afirma ca prioritatea 0 a acestei misiuni o constituie padurile virgine. Aceasta parte a naturii nu va putea fi reconstruita niciodata si, odata pierduta, ramane pierduta pentru totdeauna. Avand în vedere ca suntem printre ultimii europeni care ne mandrim cu o asemenea comoara, este obligatia noastra morala de a pastra aceste tinuturi intacte si de a lasa o bucatica de salbaticie si copiilor nostri”, a declarat Magor Csibi, Director WWF Romania.

Europa si-a distrus padurile virgine. Noi înca mai avem.

Motivele principale pentru care padurile virgine au supravietuit în trecut sunt inaccesibilitatea lor si valorea economica scazuta a  lemnului provenit din arborii batrani. Astazi, însa, padurile virgine sunt mai vulnerabile ca niciodata, în fata presiunilor economico-sociale precum: cererea tot mai mare de lemn pe piata, diversificarea formei de proprietate legata de obiectivele economice ale noilor proprietari, dar si constructia de noi drumuri, care faciliteaza accesul spre padurile pana acum ferite de pericol.

Padurile virgine sunt ultimele zone în care natura supravietuieste în forma sa pura, fara niciun fel de interventie umana. Aceste paduri sunt ecosisteme stabile, în care traiesc pana la 13.000 de specii.

WWF considera ca aceste paduri, care reprezinta 65% din padurile virgine ramase în Europa (exceptand Rusia), sunt bunuri cu valoare de patrimoniu pentru țara noastra și pentru Europa. Valoarea acestor paduri sub aspect științific, peisager, educativ, ecoprotectiv și al biodiversitații, este agreata de toții practicienii, specialiștii și cercetatorii din domeniu și din domeniile înrudite.

Din cauza gospodaririi irationale din ultimele decenii, padurile virgine au disparut în tarile dezvoltate, iar în ecoregiunea Dunare-Carpati ele constituie mai putin de 0,3 % din suprafata totala. Si totusi, în Romania înca mai avem paduri virgine. Eco-regiunea carpatica înca mai gazduieste 322 000 hectare de astfel de paduri, dintre care marea majoritatea sunt în Romania.

Cu toate ca ne mandrim cu cea mai întinsa suprafata de paduri virgine din regiune, doar 18% au un oarecare statut de protectie, prin faptul ca sunt incluse în arii protejate, si un procent si mai mic se bucura de protectie integrala.

Petitia WWF pentru salvarea padurilor virgine

Salvarea padurilor virgine sta în asigurarea statutului de protectie integrala. Un statut pe care l-ar primi imediat ce autoritatile ar schimba încadrarea lor, din „paduri de protecție” (în care se poate interveni si pentru extragerea materialului lemnos) în „paduri strict protejate` si ar accepta sa le ofere compensatii celor care detin aceste paduri si care nu le vor mai putea valorifica.

WWF a înaintat o scrisoare Ministerului Mediului si Padurilor, prin care solicita „luarea unor masuri urgente pentru protejarea eficienta a ultimelor paduri virgine ale Romaniei, respectiv asigurarea cadrului legislativ pentru protecția lor și asigurarea de fonduri pentru plati compensatorii catre proprietarii privați de padure”.

Totodata, WWF lanseaza o campanie prin care îsi propune sa spuna povestea padurilor virgine, pe care cu totii putem si avem datoria de a le pastra. WWF a creat, în acest sens, o petitie care solicita Ministerului Mediului si Padurilor, garantul si reprezentantul mediului în Guvernul Romaniei, sa ia masurile necesare pentru protejarea acestor paduri, în cel mai scurt timp. Petitia poate fi semnata pe site-ul campaniei, www.padurivirgine.ro, care pune la dispozitie toate informatiile referitoare la demersul WWF.

Ne asteptam ca initiativa noastra sa fie sustinuta nu numai de oamenii care îsi doresc un viitor sustenabil, dar si de autoritati, de care depinde, practic, rezolvarea aceastei probleme. Putem sa obtinem o protectie de 100% pentru padurile virgine, însa avem nevoie de interesul si de implicarea tuturor oamenilor la care va ajunge mesajul nostru”, a adaugat Magor Csibi, Director WWF Romania.

WWF a initiat lupta pentru salvarea padurilor virgine cu sprijinul IKEA și Lafarge, avand alaturi partenerii: Antena 3, Europa FM, Discovery Channel și Totb. Demersul WWF utilizeaza experiența practica a organizației și studiile Institutului de Cercetari și Amenajari Silvice. Campania de publicitate este realizata pro-bono de agentia Headvertising.

Cauza padurilor virgine este sustinuta de ambasadorii WWF: Ada Condeescu, Mihaela Radulescu, Stefan Copot, Bogdan Dumitrache, Moise Guran, Dani Otil, si Alexandru Tomescu.