30% dintre copiii privati de libertate din Romania au fost victime ale abuzurilor

0

Avocatul Poporului si UNICEF Romania au lansat astazi raportul special privind „Respectarea drepturilor copiilor privati de libertate in Romania”. La evenimentul desfasurat la Palatul Parlamentului au participat: Avocatul Poporului, domnul Victor Ciorbea, Reprezentantul UNICEF Romania, doamna Sandie Blanchet, reprezentanti ai Parlamentului, Guvernului, inclusiv ai sistemului de justitie din Romania, membri ai corpului diplomatic si ai unor organizatii neguvernamentale, alaturi de media.

Raportul special este o initiativa a institutiei Avocatul Poporului din Romania si a fost realizat cu sprijinul tehnic al UNICEF Romania. Studiul isi propune sa determine daca si in ce masura sunt respectate drepturile copiilor privati de libertate in Romania, prin analiza perceptiilor acestora in legatura cu cele mai importante aspecte ale drepturilor lor la siguranta, demnitate umana, acces la asistenta juridica, separarea de adulti, asistenta medicala si servicii pentru promovarea sanatatii, educatiei si mentinerea legaturii cu familia si comunitatea pe perioada detentiei. Raportul analizeaza respectarea drepturilor copiilor pe intregul traseu judiciar, de la arestarea preventiva pana la executarea pedepsei sau a masurii educative dispuse de instanta de judecata

Totodata, aceasta analiza sprijina imbunatatirea politicilor publice pentru copiii privati de libertate si reintegrarea lor durabila in societate, prin furnizarea de informatii cheie si formularea de recomandari pentru institutiile relevante, in special Ministerul Justitiei – Administratia Nationala a Penitenciarelor, Ministerul Afacerilor Interne si Comisiile Parlamentare cu mandat in acest domeniu.

Principalele rezultate ale studiului sunt:•    57% dintre copiii intervievati au spus ca nu li s-au comunicat drepturile pe care le au, la momentul retinerii; 63% dintre acestia au declarant ca nu li s-a spus ca pot face reclamatii;•    Aproximativ 30% dintre copii au impartit camera din arestul politiei cu adulti, fapt ce contravene Regulilor Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) pentru protectia copiilor private de libertate si Regulilor Minime ale ONU cu privire la Administrarea Justitiei Juvenile;•    Aproximativ 22% dintre copii au declarant ca au fost victime ale abuzurilor fizice in arestul politiei, cele mai multe comise de catre ofiteri de politie, procurori sau gardieni;

•    Aproximativ 30% dintre copiii intervievati au declarant ca au fost victim ale abuzurilor fizice (inclusive viol), cele mai multe comise de catre ceilalti detinuti, situatie care confirma ca violenta intre copiii custodiati continua sa fie tratata cu inacceptabila lejeritate.

Conform domnului Catalin Bejan, director al Administratiei Naţionale a Penitenciarelor, “poate ca ar trebui sa ne unim eforturile pentru ca organizatiile neguvernamentale sa administreze centre de reintegrare sociala”.

In cadrul aceluiasi eveniment, Avocatul Poporului si UNICEF Romania au incheiat un Memorandum de intelegere pentru perioada 2014-2017, in scopul de a contribui la extinderea si consolidarea respectarii drepturilor copilului in Romania. Prin acest Memorandum, intre altele, UNICEF va sprijini cresterea capacitatii institutiei Avocatul Poporului de a functiona ca un mecanism eficient de monitorizare independenta a drepturilor copilului, respectiv de a identifica, analiza si raporta incalcarile acestor drepturi, precum si de a urmari masurile care sunt luate ca raspuns la demersurile sale. De asemenea, UNICEF sprijina elaborarea de catre Avocatul Poporului a unui raport special privind copiii institutionalizati.

Raportul poate fi accesat aici.