A 14-a Conferinta Regionala Europeana ISPCAN, Bucuresti, 27-30 septembrie 2015

0

Federatia Organizatiilor Neguvernamentale Pentru Copil (FONPC), impreuna cu Societatea Internationala pentru Prevenirea Abuzului si Neglijarii Copilului (ISPCAN) organizeaza a 14-a Conferinta Regionala Europeana ISPCAN care va avea loc la Bucuresti, in perioada 27-30 septembrie 2015.

Tema abordata in acest an va fi “In Primul Rand Copiii! Raspunsuri inter-sectoriale si de colaborare la abuzul, neglijarea si exploatarea copilului”, una dintre problemele cele mai relevante ale timpului nostru. Conferintele regionale ISPCAN sunt evenimente bienale care au crescut in dimensiune si prestigiu de peste treizeci de ani.

Programul evenimentului va oferi o diversitate de actractii pre-congres, iar in cadrul evenimentului principal vor fi prezentate instrumente de invatare multiple, un master-class de o zi si patru prelegeri ale expertilor de top la nivel mondial pentru o audienta internationala de profesionisti multidisciplinari (vor fi prezenti 400 de participanti). In plus, conferinta va cuprinde o pre-conferinta de Consultari de Tineret si Forum de Abilitare.

Pentru inregistrare la conferinta din Bucuresti ISPCAN, va rugam sa accesati acest link: https://forms.ralcom.ro/v2/www/index.html/mainpage%7CdisplayFormPage/formID_252/setLanguage_EN/.

Scopul ISPCAN este prevenirea abuzului asupra copiilor in fiecare tara, in orice forma, inclusiv abuzul fizic si emotional, abuzul sexual, malnutritia si neglijarea, copiii strazii, prostitutia copiilor si traficul de copii, implicarea copiilor in conflictele armate si razboi si munca in randul copiilor. Organizatia se angajeaza sa creasca gradul de constientizare publica a violentei asupra copiilor, dezvoltarea de strategii pentru a preveni astfel de violente, precum si promovarea drepturilor copiilor in acord cu Conventia ONU pentru Drepturile Copilului.

Comunitatea ISPCAN este compusa din profesionisti si organizatii din toata lumea care lucreaza in toate domeniile ce tin de abuzul si neglijarea copilului. Este un proces zilnic de a aduce laolalta profesionisti si studenti pentru a se interconecta si a lucra impreuna la nivel global si local.

A avea o comunitate in crestere ajuta la schimbul de resurse, si oportunitati de invatare deopotriva pentru statele dezvoltate cat si pentru cele in curs de dezvoltare. Participarea la aceasta conferinta va ofera si calitatea de membru al retelei profesionale ISPCAN.

Conferinta ISPCAN urmeaza a fi acreditata de catre Colegiul Psihologilor si este acreditata de catre Colegiul Asistentilor Sociali.

DESCRIERE PROGRAM

A 14-a editie a Conferintei Regionale Europene ISPCAN

“In Primul Rand Copiii! Raspunsuri inter-sectoriale si de colaborare la abuzul, neglijarea si exploatarea copilului”,

JW Marriott Grand Hotel. Bucuresti, 27-30 septembrie 2015

Programul celei de a 14-a editie a Conferintei Regionale Europene ISPCAN va oferi o diversitate de oferte pentru cei ce vor fi prezenti: in deschidere vor vorbi reprezentanti ai autoritatilor publice centrale din Romania, reprezentanti ai ISPCAN; conferinta va avea si o serie de interventii ale unor personalitati internationale. Vor exista o serie de activitati pre-congres, iar in cadrul evenimentului principal vor fi prezentate instrumente de invatare multiple, un master-class de o zi si patru prelegeri ale expertilor de top la nivel mondial.  In plus, conferinta va cuprinde o pre-conferinta de Consultari de Tineret si Forum de Abilitare.

Tema abordata in acest an va fi “In Primul Rand Copiii! Raspunsuri inter-sectoriale si de colaborare la abuzul, neglijarea si exploatarea copilului”, una dintre problemele cele mai relevante ale timpului nostru.

In programul detaliat al conferintei participantii pot gasi o serie de prezentari in plen, de simpozioane si ateliere de lucru extrem de interesante. Autoritati publice centrale si locale din Europa, Universitati din intreaga Lume, Comisia Europeana, Consiliul Europei, Organizatia Mondiala pentru Sanatate, UNICEF, Organizatii Neguvernamentale, Retele Europene de profesionisti, Centre de cercetare de la nivel international se vor mobiliza impreuna pentru a oferi participantilor informatii noi, metode inovatore de prevenire si interventie, instrumente de lucru si mai ales sprijin pentru viitoare colaborari.

In cadrul conferintei cele cinci personalitati invitate vor avea interventii in plen, astfel incat toti cei prezenti vor putea beneficia de experienta si expertiza acestora.  

M.L.M. (Marc) Dullaert este primul Ombudsman pentru copii din Regatul Unit al Tarilor de Jos fiind implicat in apararea  drepturilor copiilor de mai multi ani. Este initiatorul Premiului international “Children’s Peace” si al Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului in Cadrul Conferintei pentru Drepturile Copilului.

Maria Herczog; Profesor Doctor la ELTE Budapest University, a militat de mai bine de 30 de ani pentru drepturile copilului fiind membra a Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului din 2007 si membra a Comitetului Economic si Social European din 2004. Este Presedintele Eurochild una dintre cele mai puternice retele europene de ONG-uri pentru drepturile copilului.  A coordonat o serie de cercetari si materiale de informare pe tema drepturilor copilului.

Marcellina Mian, Profesor Doctor la Universitatea din Toronto si Cornell Medical College din Qatar, Facultatea de medicina, pediatru preocupat de problematica educatiei medicale si protectia copilului. Expert in domeniul prevenirii maltratarii copilului a acordat consultanta mai multor organizatii internationale precum: Suspected Child Abuse and Neglect (SCAN), Organizatia Mondiala a Sanatatii, Society for Prevention of Child Abuse (ISPCAN). A realizat o serie de cercetari si a scris o serie de articole in domeniul mai sus amintit.

Ana Muntean, Profesor Doctor la Universitatea de Vest din Timisoara, Presedinte Fondator al Societatii pentru Parinti si Copii din Timisoara, este cea care a infiintat jurnalul “Copiii de azi sunt parintii de maine„ si fondatorul National Society for the Prevention of Child Abuse and Neglect (SN-CAN). Autor al numeroase carti si coordonator al unor cercetari prestigioase, a infiintat in Romania Centrul de cercetare al interactiunii dintre copil si parinti si este implicata in formarea profesionistilor in domeniul interventiei, traumatologiei si rezilientei.

Marija Raleva, Profesor Doctor la Universitatea Skopje Macedonia –  Facultatea de Medicina, Clinica de Psihiatrie, sef al departamentului psihiatrie a adolescentului si copilului la Centrul Clinik Univeristar din Skopje si profesor la Departamentul de Psihiatrie, Scoala de Medicina, Universitatea “Ss. Cyril & Methodius “, Macedonia. A realizat cercetari extinse in domeniul abuzului impotriva copilului, concentrandu-se asupra factorilor psihologici legati de abuz, asupra stresului si traumei. Rezultatele cercetarilor sale au fost prezentate la o serie de conferinte internationale si au fost publicate la nivel international.

Dr. Dinesh Sethi, este Manager de Program pentru Prevenirea Violentei si Vatamarii Copilului, Divizia de boli netransmisibile si promovarea sanatatii pe parcursul vietii,  Organizatia Mondiala pentru Sanatate, Oficiul Regional pentru Europa. A realizat o serie de rapoarte pentru Europa in domeniul prevenirii maltratarii si vatamarii copilului. A acordat asistenta tehnica si suport catre 53 de tari din Europa, incluzand “Investitia in copii: Planul European de actiune pentru prevenirea maltratarii copilului 2015-2020.  

Pe langa interventiile acestor remarcabili experti, conferinta ofera participantilor sansa de a participa la cateva evenimente dinamice, interactive si inovatoare pentru domeniul pe care conferinta il abordeaza. Aceste evenimente vor da participantilor posibilitatea de a interveni activ si vor oferi practicienilor diferite instrumente si materiale care pot fi folosite in activitatea lor de zi cu zi, in folosul copiilor si al familiilor acestora. Participantii vor avea ocazia sa identifice noi resurse dar si noi oportunitati de colaborare la nivel international prin intermediul acestor activitati.

Duminica, 27 Septembrie 2015, orele 09.00 – 16.00  Master Class-ul “Interventii bazate pe evidente si raspunsuri la abuzul si neglijarea copilului”.   

Acest master class va avea ca tema principala calitatea serviciilor oferite copiilor si familiei si competentele profesionistilor. Astfel se va porni de la punctele forte si punctele slabe ale sistemelor juridice din Europa, apoi se va discuta despre dovezi bazate pe practica si cunostintele si competentele necesare pentru a recunoaste si a raspunde la abuzul si neglijarea copiilor. Se va trece apoi la aplicarea unei abordari bazate pe cercetare, la proiectarea interventiilor pentru a preveni maltratarea copilului si pentru a sprijini copiii care sunt sau pot fi abuzati si familiile lor.

Accesul la Master Class se face numai pe baza de inregistrare in prealabil.

Duminica, 27 Septembrie 2015, la ora  9:00am  – Grupul de lucru ISPCAN – Colectarea de date, baze date cu privire la copilul maltratat

Asadar orice persoana interesata de colectarea de date, de bazele de date si care poate contribui cu experienta sa sau cu informatii, este invitata sa se alature acestui grup de lucru. Scopul acestei activitati este acela de a dezvolta arii de interes comun pentru profesionisti, grupuri de profesionisti, care lucreaza activ in domeniul colectarii de date cu privire la copilul maltratat, in special in domeniul guvernamental, al autoritatilor publice locale si centrale. Tarile care au astfel de baze de date, de sisteme de colectare a datelor sau au in plan sa dezvolte astfel de baze de date sunt asteptate cu interes la acest grup de lucru.

Este o activitate deschisa tuturor participantilor, astfel incat poate fi accesata fara inscriere in prealabil de catre orice participant la conferinta.

Miercuri – 30 Septembrie, orele 13.30 – 15.30  – Reuniunea retelei de pediatrie

Medicii pediatri, asistentii medicali si toate cadrele medicale care lucreaza cu copiii, precum si membrii echipelor pluridisciplinare care lucreaza in spitale sau servici medicale, cercetatori, factori de decizie la nivel local si central, ONG-uri care lucreaza cu copiii maltratati sau neglijati,sunt invitati sa participe la aceasta intalnire a retelei de pediatrie.

Scopul acestei intalniri este acela de a crea un spatiu in care medicii pediatrici si in general profesionistii care lucreaza cu copilul aflat in risc sau in situatie de maltratare, sa poata sa impartaseasca experiente si sa beneficieze de experienta si expertiza unor sisteme care functioneaza si dau rezultate.  In cadrul acestei activitati se va explora posibilitatea de a crea o strategie comuna de prevenire si interventie in situatii de maltratare a copilului, precum si posibilitatea de a se crea o retea structurata de pediatrie in acest scop.

Intalnirea este deschisa tuturor participantilor fara inregistrare in prealabil.

Miercuri 30 Septembrie 2015, orele 13,15 Lansare si orele 13,30 – 16,30 Workshop, – Lansarea ECSA a setului de instrumente pentru prevenirea abuzului sexual

Fundatia Lucy Faithfull are deosebita placerea sa va invite la lansarea setului de instrumente internationale ECSA pentru prevenirea abuzului sexual. Colegii din tarile din Estul Europei care au responsabilitati in domeniul prevenirii si interventiei sunt invitati sa participe. Acest set de instrumente de lucru a fost realizat cu sprijinul  Oak Foundation, ca sa sprijine strategiile de interventie ale autoritatilor dar si ale organizatiilor care au servicii in acest domeniu. Proiectul Eradicarea Abuzului Sexual impotriva Copilului (ECSA) a fost elaborat pe baza unor experiente, dovezi si interventii din intreaga lume si este o  resursa internationala.

In cadrul atelierului participantii vor fi familiarizati cu utilizarea noului set de instrumente on-line ECSA care include: o imagine de ansamblu a diferitelor tipuri de abuz sexual; un model de prevenire si cadrul de interventie la diferite nivele de prevenire; peste 200 de exemple  interventii bazate de dovezi din intreaga lume; un ghid pas cu pas pentru dezvoltarea strategiei de interventie, cu exemple.

Accesul se face pe baza de invitattie sau aplicare directa catre (Download an application )  

Donald Findlater la adresa [email protected] pina la 6 Septembrie 2015.

Atelierul este gratuit si ofera o gustare si posibilitatea socializarii gratie sustinerii de catre Oak Foundation. Se pot obtine burse pentru aceasta zi in vederea asigurarii participarii la conferinta pentru o zi cu toate taxele aferente (taxa de participare, hotel).

Agenda evenimentului este disponibila aici.