Anunt de selectie pentru cursul “Abilitati de viata in contextul dezvoltarii durabile”

0

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile in parteneriat cu Asociatia REPER21 si Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala Bihor organizeaza 53 de cursuri de formare profesionala cu tema „Abilitaţi de viaţa in contextul dezvoltarii durabile” acreditate de Direcţia Generala Management, Resurse Umane si Retea Scolara Nationala (DGMRU RSN – MEN) din cadrul Ministerului Educatiei Nationale. Cursurile sunt organizate in cadrul proiectului “Dezvoltarea abilitatilor de viata a tinerilor in contextul dezvoltarii durabile”, cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Cursurile se adreseaza unui numar total de 1060 de cadre didactice din invatamantul preuniversitar, gimnazial, liceal, profesional si tehnic şi consilieri scolari si urmaresc dezvoltarea competenţelor acestora de a elabora şi implementa curricula scolara si proiecte educationale pentru dezvoltarea abilitatilor de viata ale copiilor si tinerilor in contextul dezvoltarii durabile. Cursurile se vor finaliza cu obtinerea unui atestat de formare continua a personalului didactic si dobandirea unui numar estimat de 20 de credite profesionale transferabile.

Cursurile de formare vor avea urmatoarea structura:

I.              Curs online (Modul I)

II.             Curs fata in fata (Modul II si Modul III)

Cursul online (Modulul I) va avea o durata de 3 zile, se va realiza pe platforma www.prof21.ro si se va finaliza cu o testare online a cunostintelor. Promovarea lui este obligatorie pentru participarea la cursurile fata in fata.

Cursurile fata in fata sunt alcatuite din 2 module cu o durata totala de 7 zile (modulul II – 3 zile şi modulul III – 4 zile). In functie de programa anunţata de organizatori, cele trei module se pot desfasura fie consecutiv, fie la intervale de timp de aprox. 1-2 saptamani. Cele 53 de cursuri vor fi organizate pe durata a aproximativ 9 luni in 12 locatii (Bacau, Baia Mare, Bucureşti, Cluj Napoca, Constanta, Craiova, Iasi, Miercurea Ciuc, Oradea, Prahova, Sibiu si Timisoara) si vizeaza participanti de pe intreg teritoriul Romaniei (fiecare locatie are atribuite o serie de judete).   

Anuntam pe aceasta cale deschisa selectia participantilor pentru prima serie de cursuri[1]precum si locatiile si perioadele de desfasurare a cursurilor fata in fata:

Seria 1 de cursuri faţa in faţa

Locaţie  / participanţi

Modul II

Modul III

Oradea*

(participanti din judetele Bihor, Arad, Salaj)

14-16 noiembrie 2014

27-30 noiembrie 2014

Iasi*

(participanti din judetele Iasi, Botosani, Suceava, Neamt

14-16 noiembrie 2014

20-23 noiembrie 2014

Iasi*

(participanti din judetele Iasi, Botosani, Suceava, Neamt

2-4 februarie 2015

5-8 februarie 2015

Sibiu*

(participanti din judeţele Sibiu, Valcea, Gorj)

28-30 noiembrie 2014

4-7 decembrie 2014

Bucuresti

(participanti din Bucuresti si judetele, Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Argeş)

5-7 decembrie 2014

11-14 decembrie 2014

Bucuresti

(participanţi din Bucureşti şi judetele, Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Arges)

16-18 ianuarie 2015

22-25 ianuarie 2015

Bacau*

(participanti din judetele Bacau, Vaslui, Vrancea, Galati)*

5-7 decembrie 2014

11-14 decembrie 2014

Craiova*

(participanti din  judetele Dolj, Mehedinti, Olt)

16-18 ianuarie 2015

22-25 ianuarie 2015

Baia Mare*

(participanţi din judetele Maramures, Satu Mare, Bistrita Nasaud)

2-4 februarie 2015

5-8 februarie 2015

 * In perioadele si localitatile marcate astfel se vor desfasura 2 cursuri in paralel

Nota: Participantii la curs vor beneficia de cazare (in camere duble), masa, materiale de curs si decontarea costurilor de transport.

 In vederea inscrierii la programul de formare, cadrele didactice din invatamantul preuniversitar, gimnazial, liceal, profesional si tehnic si consilierii scolari interesati sunt rugati sa completeze formularul de inscriere (disponibil AICI)[2] pana cel tarziu la data de 28 octombrie 2014. Doar formularele de inscriere completate in totalitate[3] pana la termenul prevazut vor fi luate in considerare in etapa de selectie.

 Selectia participantilor va avea in vedere atat incadrarea acestora in grupul tinta al proiectului cat si interesul de a elabora/ derula activitati/ proiecte de dezvoltare a abilitatilor de viata in contextul dezvoltarii durabile in randul elevilor.

Astfel, printre criteriile de selecţie se numara:

§  Calitatea de cadru didactic, inclusiv profesor consilier scolar la o scoala acreditata MEN si functia didactica (personal didactic pentru invaţamant gimnazial / liceal / profesional si tehnic sau profesor consilier scolar).

§  Disponibilitatea de participare pe toata durata programului si sustinerea examenului final. Participarea este obligatorie la toate modulele de curs.

§  Accesul la un computer conectat la internet si minime abilitati de utilizare a acestuia in vederea parcurgerii modulului online.

§  Profesarea in unul dintre judetele vizate pentru locatia de desfasurare a cursului.

§  Din cadrul unei unitati de invaţamant (conform codului SIRUES) va/vor putea fi selectat(i), unul, cel mult doi participanti.

§  Sunt incurajati sa aplice: profesorii consilieri scolari, cadrele didactice din mediul rural si urban, din invatamantul gimnazial, liceal, profesional si tehnic precum si cadre didactice aflate la debut de cariera.

Rezultatele selectiei vor fi facute publice pana cel tarziu la data 04 noiembrie 2014 pe urmatoarele pagini web: www.fdsc.ro si www.prof21.ro. Ulterior, in vederea inscrierii la curs, participantii vor fi invitati sa transmita scanate prin e-mail documentele de inscriere (Carte de Identitate, Certificat de Casatorie, Certificat de Naştere, diploma de licenta, adeverinta din partea unitatii scolare, contract de formare) si sa le predea in original unui reprezentant din partea organizatorilor intr-o locatie si la o data care va fi comunicata persoanelor selectate.

Principiul nediscriminarii reprezinta un pilon important pentru demersul Prof21. Ca urmare, selectarea participanţilor pentru cele 53 de cursuri se va realiza pe baza criteriilor mai sus mentionate indiferent de rasa, religie, apartenenţa etnica, sex, varsta, orientare sexuala, dizabilitati sau statut social.

Pentru orice neclaritati privind procesul de inscriere la cursurile  de formare profesionala „Abilitati de viata in contextul dezvoltarii durabile” va rugam contactati Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile la telefon 021.310.01.81/82/83 (persoane de contact: Irina Opincaru si Andreea Ciocan) sau prin e-mail: [email protected].

Proiectul “Dezvoltarea abilitatilor de viata a tinerilor in contextul dezvoltarii durabile” (POSDRU/157/1.3/S/141511) isi propune sa imbunatateasca competentele profesionale pentru cele 1060 de cadre didactice, prin participarea la programe de formare continua de calitate, bazate pe educatia pentru dezvoltarea durabila si metodele inovative ale educatiei nonformale, care sa permita dezvoltarea abilitatilor de viata ale elevilor din invatamantul preuniversitar.

Mai multe informatii despre proiect si organizatiile partenere pot fi consultate AICI.

Flyer-ul este disponibil pentru descarcare aici iar afisul cursului aici.

[1] Cele 53 de cursuri organizate in cadrul proiectului sunt imparţite in 4 sesiuni . Selectia pentru celelalte 3 serii de cursuri va fi lansata  in lunile care urmeaza.

[2] Pentru situatii speciale, formularul este disponibil in format Word doc prin solicitare la adresa de email [email protected]

[3] Completarea in totalitate a formularului va fi confirmata de afisarea urmatorului mesaj ” Va multumim! Formularul de inscriere a fost completat cu succes”