OWRO: Avanpremiere online pe kino-maidanul One World Romania 2015

0

In ultima saptamana dinaintea festivalului, One World Romania alaturi de DocAlliance va prezinta in avanpremiera cinci din filmele celei de-a opta editii de festival. Pentru al treilea an consecutiv, filmele vor fi disponibile gratuit pentru vizionare pe site-ul www.dafilms.com. Din selectia 2015 au fost alese „Vitosha“, „Waiting for August“, „Insula pustie“, „Avocatul sarb” si „Afara“.

Urmand a fi prezentat in sectiunea „Razboaie contra naturii”, documentarul bulgar „Vitosha” spune o poveste familiara pentru multe tari post-comuniste. Vitosha – cel mai mare parc natural bulgar – se afla periculos de aproape de Sofia, si, mai ales, de interesele dezvoltatorilor si politicienilor locali. Manevrele acestora au declansat proteste de strada de o asemanare izbitoare cu cele impotriva exploatarilor de la Rosia Montana din aceeasi perioada, de la Bucuresti. „Vitosha” poate fi vizionat online aici.

Documentarul super-premiat al Teodorei Ana Mihai, „Waiting for August“, va fi prezentat in sectiunea „Adulti de nevoie”. Filmul este un portret sensibil al Georgianei, care inca nu implinise 15 ani la data filmarii. Dupa ce mama sa pleaca pentru a lucra in strainatate, Georgiana trebuie sa se transforme dintr-o adolescenta in capul familiei, avand singura grija de cei sase frati ai sai. „Waiting for August” poate fi vizionat online aici.

Prezentat in sectiunea „Traume”, documentarul „Insula pustie” este construit, de asemenea, in jurul unei povesti de familie. Pentru regizoare, filmul reprezinta un prim pas spre a intelege trecutul ascuns al bunicului sau, incarcerat pe o insula intr-un lagar de concentrare din anii 50. O familie care inca nu isi revine din traumele trecutului, o privire diferita asupra regimului lui Tito din Iugoslavia, considerat o oaza de libertate in fostul bloc sovietic. „Insula pustie” poate fi vizionat online aici.

Istoria controversata a Peninsulei Balcanice este si subiectul celui de-al patrulea documentar, „Avocatul sarb“. Filmul il are in centru pe tanarul avocat care l-a aparat la Haga pe Radovan Karadzic, temutul criminal de razboi. Marko este loial principiului de baza al legii – oricine are dreptul la aparare. Dar acest proces extrem de mediatizat si incarcat de emotie determina viitorul avocatului si ii influenteaza viata personala. „Avocatul sarb” poate fi vizionat online aici.

In documentarul „Afara” regizorul Andrei Schwartz il reintalneste pe protagonistul filmului sau precedent, „Jailbirds”, care a fost condamnat la 21 de ani de detentie. De data aceasta, insa, cei doi se intalnesc intr-o situatie complet noua – dupa eliberarea din inchisoare. Cum se va incheia aceasta calatorie catre lumea libera? „Afara” poate fi vizionat online aici.

A mai ramas doar o saptamana pana la deschiderea oficiala a festivalului One World Romania. Pana atunci, pe acest site gasiti toate informatiile legate de program, filme, evenimente paralele si invitatii de pe „kino-maidan”.

Sursa: oneworld.ro