Cararea Gandurilor si proiectii de filme cu ocazia Zilei Internationale a Umanismului

0

Asociatia Umanista Romana si ​Asociatia Secular­ Umanista din Romania organizeaza in weekend­ul 18­ 19 iunie o serie de evenimente care marcheaza Ziua Internationala a Umanismului, in Bucuresti, Cluj­ Napoca si Galati.

Astfel, sambata, 18 iunie, umanistii din cele 3 orase organizeaza evenimentul “Cararea Gandurilor” in Parcul Tineretului din Bucuresti, Parcul Central din Cluj, respectiv Faleza Dunarii din Galati. Evenimentul isi propune promovarea principiilor umanismului si cresterea vizibilitatatii conceptelor “etic”, “moral”, “rational”, sau “drepturile omului” in spatiul public. Voluntarii celor doua organizatii vor interactiona cu publicul, vor oferi informatii si vor dezbate aceste concepte in aer liber.

Totodata, pe 19 iunie, la Cluj si Galati vor avea loc evenimente de promovare a Zilei Internationale a Umanismului, despre acestea putandu­se afla mai multe pe paginile de Facebook dedicate lor.

Bucuresti ​­- ​Cluj­-Napoca​­ – ​Galati

La Bucuresti, Ziua Internationala a Umanismului continua pe 19 iunie, de la ora 19:00, cu o proiectie de scurtmetraje, in ​Piua Book Bar​,aflat pe strada Dionisie Lupu, nr.76. Selectia de filme cuprinde tematici promovate de umanism, precum drepturile minoritatilor, libertatea de exprimare, promovarea ratiunii si a unei constiinte rationale, iar proiectia va fi urmata de o discutie intre membrii organizatiilor umaniste si public. Pagina evenimentului poate fi accesata ​aici​.

Umanismul este o conceptie de viata bazata pe umanitate si ratiune. Umanistii considera ca valorile morale sunt fondate doar pe natura umana si pe experienta si ca obiectivele moralitatii ar trebui sa fie bunastarea umana, fericirea si implinirea personala. Deciziile umanistilor se bazeaza pe dovezile disponibile si pe evaluarea rezultatelor actiunilor noastre, nu pe dogme sau texte sacre. Umanistii cred ca avem o singura viata si este responsabilitatea noastra sa o traim intr­o maniera infloritoare.

Evenimentele organizate cu ocazia Zilei Internationala a Umanismului fac parte din proiectul “Umanism in Romania” (www.umanismromania.ro), implementat de Asociatia Umanista Romana si Asociatia Secular­Umanista din Romania, cu sprijinul ​Human­Etisk Forbund​, din Norvegia.