COM'ON Cluj-Napoca – model de bugetare participativa pentru alte orase din Romania si Europa. A inceput un amplu turneu de diseminare a rezultatelor in Europa si in Romania

0

Com`ON Cluj-Napoca, proiectul de Bugetare Participativa pentru Tineret in Cluj 2015, Capitala Europeana a Tineretului, se apropie de sfarsit. Luna noiembrie este ultima luna in care se mai pot implementa initiativele care au obtinut finantare prin aceasta sursa.

La final de proiect, Grupul PONT, initiatorul Com`ON Cluj-Napoca, a inceput, impreuna cu partenerii sai, o ampla actiune de diseminare a rezultatelor si a procedurilor, precum si a potentialului de multiplicare a rezultatelor la nivelul oraselor romanesti si la nivelul tarii, in general.

„Vom poposi in cinci orase romanesti (intre ele fiind inclusa si capitala) si in doua europene (Bruxelles si Strasbourg), pentru evenimente de diseminare a rezultatelor, pentru ca mai apoi sa concluzionam, in cadrul unei conferinte de inchidere, tendintele in viitorul apropiat (2016-2018) in ceea ce priveste bugetarea participativa in general si bugetarea participativa de tineret, in mod special, in Cluj-Napoca.” (András Farkas, co-fondatorul Grupului PONT)

Turneul de diseminare a inceput deja pe data de 19 octombrie, la Bruxelles, in Parlamentul European. Gazduit de MEP Iuliu Winkler de la EEP Group, evenimentul a adus impreuna partenerii si partile cheie care au facut ca acest priect si proces sa fie posibil. Prezentat sub umbrela recent lansatei initiative si miscari a Forumului European de Tineret, #YOUTHUP, evenimentul s-a bucurat de participarea lui Stine Andresen, Director General al Biroului Mecanismului Financiar al Spatiului Economic European, si pe Conor O’Neill, Policy Officer in cadrul Forumului European de Tineret.  “Cu un buget de 36 de milioane de euro, Fondul NGO este a doua schema de finantare, ca marime din portofoliul EEA Grants si cel mai mare program din portofoliul nostru de proiecte care vizeaza Romania (si care consta, in total, in suma 330 de milioane de euro). Este o bucurie pentru noi sa vedem un proiect de nivel local ridicat la nivel de capitala europeana si sa va intalnesc in persoana, aici.” Aceasta a fost declaratia lui Stine Andresen, Directorul General al Biroului Mecanismului Financiar al Spatiului Economic European (EEA Grants).

De altfel, aprecierea celor de la EEA Grants asupra reusitei proiectului Com`ON Cluj-Napoca a fost exprimata, dupa eveniment, si pe pagina lor oficiala de Facebook: „Proiecte in turneu! A fost excelent sa putem vedea, seara trecuta, „pe scena” Parlamentului European, unul dintre dintre proiectele noastre finantate prin Fondul ONG in Romania! COM’ON Cluj-Napoca, YOUR CLUJ (http://cc.yourcluj.ro/), al Grupului PONT, i-a ajutat pe tinerii inscrisi in acest proiect sa se implice in procesul democratic, dandu-le posibilitatea de a proiecta, de a bugeta si de a alege initiative care sa primeasca finantare, in cadrul Cluj 2015, Capitala Europeana a Tineretului.”

Conor O’Neill, Policy Officer al Forumului European de Tineret, a subliniat: „Am lansat recent initiativa #YouthUP cu scopul de a promova democratia participativa si educatia cetateneasca. Cred ca orasul Cluj-Napoca, in calitate de Capitala Europeana de Tineret in anul 2015, a demonstrat ca este posibil sa-i incurajam pe tineri sa participe, iar Com`ON Cluj-Napoca exact asta a facut.”

Turneul de diseminare Com`ON Cluj-Napoca va continua cu evenimentul de joi seara de la Strasbourg, din cadrul Congresului Autoritatilor Locale si Regionale din Consiliul European, si apoi cu un moment special in cadrul Centrului European de Tineret.

Saptamana viitoare, turneul va continua in Romania, cu o serie de intalniri in orase ca Bucuresti, Sfantu Gheorghe, Timisoara, Targu Mures, Sibiu si se va incheia la Cluj-Napoca, prin conferinta de inchidere a proiectului Com`ON Cluj-Napoca. In cadrul evenimentelor de diseminare, va fi prezentata publicului brosura Com`ON Cluj-Napoca. Aceasta va contine originea, procesul, rezultatele si posibilele cai de continuare a proiectului, avand rolul unui „ghid”, al unui reper pentru toti cei care vor sa initieze astfel de procese de bugetare participativa. Brosura va fi in curand disponibila si online.

András Farkas, in calitate de manager al proiectului Com’On Cluj-Napoca, dar si de Director de Operatiuni al Retelei de Capitale Europene de Tineret, a lansat provocarea: „Acum, in 2015, ne aflam iar la o rascruce – ce trebuie sa facem azi pentru a declansa un nou lant de evenimente care sa duca la si mai multe procese participative nu doar in Romania, ci in cat mai multe orase din Europa? Cum ne-am putea imagina, de fapt, participarea tinerilor in 2020 sau chiar in 2030?”

Com`ON Cluj-Napoca este un proiect coordonat de Grupul PONT, in parteneriat cu Primaria si Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca si Federatia SHARE Cluj-Napoca, fiind finantat de Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European in cadrul Fondului ONG in Romania, Componenta IMPLICARE/Subcomponenta Participare la luarea deciziilor si implicare comunitara si co-finantat de Primaria si Consiliul Local Cluj-Napoca.

DESPRE COM’ON CLUJ-NAPOCA: Proiectul de Bugetare Participativa (BP) isi propune implicarea cetatenilor intr-un proces democratic de deliberare si decizie pentru stabilirea modalitatii optime de cheltuire a (unei parti a) bugetului public. Scopul acestui proiect este derularea unui proces de bugetare participativa bazat pe implicarea tinerilor. Pe baza rezultatelor obtinute, Municipiul Cluj-Napoca va finanta implementarea unor proiecte in cadrul programului Cluj-Napoca 2015, Capitala Europeana a Tineretului. Obiectivul strategic a fost crearea unui portofoliu de proiecte propuse de catre tineri si adresate comunitatii locale, proiecte care contribuie la participarea activa a locuitorilor in viata comunitatii, se vor derula in spatii publice si comunitare si vor asigura accesul liber fara o bariera financiara (bilet). Alocarea totala din bugetul local pentru propunerile grupurilor informale a fost de 500.000 lei. Iar ierarhia proiectelor finantate a fost stabilita prin vot public. “COM’ON Cluj-Napoca” este denumirea aleasa pentru aceasta initiativa. Proiectul propus de Grupul PONT in parteneriat cu Federatia SHARE Cluj-Napoca si cu Primaria si Consiliul Local Cluj-Napoca are titlul de Buget Participativ de Tineret in Cluj 2015, Capitala Europeana a Tineretului.

Com`ON Cluj-Napoca este un proiect coordonat de Grupul PONT, in parteneriat cu Primaria si Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca si Federatia SHARE Cluj-Napoca, fiind finantat de Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European 2009-2014 in cadrul Fondului ONG in Romania, Componenta IMPLICARE/Subcomponenta Participare la luarea deciziilor si implicare comunitara cu suma de 68,247.81 euro si co-finantat de Primaria si Consiliul Local Cluj-Napoca.