Competitia intreprinderilor sociale NESsT 2011-2012

0

NESsT in Romania, Romanian-American Foundation si profesionistii din industria  investitiilor de capital implicati in initiativa Private Equity Shares, anunta lansarea Competitiei intreprinderilor sociale NESsT 2011-2012 ce are ca scop sprijinirea dezvoltarii intreprinderilor sociale din Romania. Prin urmare, toate organizatiile neguvernamentale (ONG-uri), care sunt interesate sa exploreze lansarea sau extinderea unei intreprinderi sociale sunt invitate sa se inscrie si sa participe la aceasta competitie (pot participa si organizatiile care au deja un plan de afaceri sau o intreprindere sociala functionala).

Obiectivul competitiei este de a spori capacitatea ONG-urilor din Romania de a evalua fezabilitatea lansarii sau dezvoltarii unei intreprinderi sociale. La finalul etapei de planificare, NESsT va premia cele mai bune planuri de afaceri, oferind organizatiilor sprijin financiar si asistenta tehnica pentru implementarea acestora.

NESsT defineste intreprinderea sociala drept o afacere conceputa pentru a rezolva o problema sociala critica intr-un mod sustenabil financiar. Una dintre provocarile cu care se confrunta ONG-urile este comercializarea unor produse sau servicii intr-un mod sistematic, responsabil si profesionist, care sa le sporeasca impactul social. Cateva exemple de intreprinderi sociale din Romania sunt: o organizatie care promoveaza accesul la cultura pentru persoanele cu deficiente de vedere prin producerea si comercializarea – catre biblioteci publice, scoli si persoane fizice – a unor carti audio in format Daisy (sistem de accesibilizare a informatiei); un centru de multiplicare unde sunt angajati tineri infectati cu HIV;  un atelier de jucarii textile unde sunt angajate mame aflate in dificultate. Pentru mai multe informatii, va rugam, vizitati site-ul NESsT: www.nesst.org/romania.

ONG-urile selectate vor trece, cu asistenta din partea echipei NESsT,  printr-un proces in cadrul caruia vor avansa pas cu pas, consolidandu-si capacitatea de a derula si dezvolta activitati specifice intreprinderilor sociale.

Principalele etape ale competitiei sunt:

Etapa 1: Pregatire organizationala pentru derularea activitatilor specifice intreprinderilor sociale si studiul de prefezabilitate al uneia sau mai multor idei initiale de afaceri. (decembrie 2011 – ianuarie 2012)

Etapa 2: Studiul de fezabilitate pentru o idee promitatoare de intreprindere sociala (sau dezvoltarea unei intreprinderi sociale functionale) (martie – mai 2012)

Etapa 3: Elaborarea unui plan de afaceri pentru implementarea/dezvoltarea intreprinderii sociale. (iunie – august 2012).

Organizatiile care au deja un plan de afaceri sau o intreprindere sociala functionala vor fi evaluate individual, pentru a stabili nivelul de pregatire al acestora, si determinarea etapei potrivite cand acestea se pot alatura procesului NESsT.

Fiecare etapa din cadrul procesului se construieste pe etapa anterioara, oferind participantilor posibilitatea de a analiza  fezabilitatea ideii lor, de a determina piata tinta si a realiza previziuni financiare, de a intelege mai bine necesitatile operationale si riscurile asociate intreprinderii lor si de a realiza un plan de afaceri pentru implementarea acesteia. Sesiunile individuale de consultanta cu echipa NESsT vor ajuta organizatiile la elaborarea cercetarii si a documentelor corespunzatoare fiecarei etape. Organizatiile si materialele scrise privind planificarea intreprinderii lor sociale vor fi evaluate la fiecare etapa si numai pe baza unei evaluari pozitive vor putea trece la etapa urmatoare.

Participarea la training-urile NESsT este obligatorie pentru ca o organizatie sa treaca la etapa urmatoare. Fiecare organizatie  trebuie sa fie reprezentata de doua persoane.

Premiile competitiei sunt urmatoarele:

–  10-12 luni de asistenta tehnica pentru dezvoltarea unei intreprinderi sociale si dobandirea competentelor necesare lansarii si administrarii acesteia.

–     Un plan de afaceri pentru intreprinderea sociala.

–    NESsT va acorda pana la 5 premii financiare (in valoare de aproximativ 10.000 USD fiecare) pentru recunoasterea celor mai bune concepte de intreprinderi sociale. Organizatiile premiate vor fi invitate in portofoliul NESsT, beneficiind astfel de sprijin financiar si consultanta individualizata pe termen lung pentru dezvoltarea intreprinderii lor sociale. Criteriile de selectie pentru portofoliul NESsT sunt: 1) calitatea planului de afaceri si potentialul de piata, 2) compatibilitatea cu NESsT, mai exact probabilitatea ca NESsT sa adauge valoare dezvoltarii intreprinderii sociale, 3) impactul social potential, si 4) riscul investitiei comparativ cu restul portofoliului de incubare al NESsT.

 ONG-urile interesate sa intre in aceasta competitie au 2 optiuni:

–  inregistrare in sistemul online de management al finantarii NESsT la http://nesst.dullestech.net, si trimiterea formularului pana in data de 7 noiembrie 2011.  Pentru instructiuni va rugam consultati manualul de utilizare a sistemului online de aplicare NESsT pe care il gasiti pe pagina competitiei la sectiunea Centru Download.

Sau

–       completarea formularul de aplicare Word pe care il gasiti pe pagina competitiei la sectiunea Centru Download. Va rugam sa trimiteti formularul completat pana pe data de 7 noiembrie 2011 la adresa [email protected]

Va invitam sa aflati mai multe despre NESsT si competitia intreprinderilor sociale pe site-ul: www.nesst.org.