Conferinta AGROstandard: “Romania – agricultura sau gaze de sist?”

0

AGROstandard (www.agrostandard.ro) organizeaza cea de-a V-a editie a „Conferintelor AGROstandard”. Evenimentul va avea loc in cadrul evenimentului de lansare oficiala a televiziunii Agro TV, prima televiziune din Romania destinata agriculturii si agricultorilor, care va deschide evenimentul. Primul panel va dezbate tema impactului media asupra dezvoltarii agriculturii din Romania, dar si a fondurilor europene.

Evenimentul de lansare a Agro TV si conferinta AGROstandard vor avea loc in cadrul INDAGRA 2014, joi, 30 octombrie, incepand cu orele 13.00, respectiv 15.00 (cu o pauza de cafea intre 14.30 si 15.00), in Sala Evantai din Pavilionul Central al ROMEXPO.

Cea de-a V-a editie a „Conferintelor AGROstandard”, intitulata “Romania – agricultura sau gaze de sist?”, va aborda un subiect extrem de important pentru viitorul agriculturii din Romania, care devine din ce in ce mai relevant, pe masura ce Guvernul Romaniei discuta din ce in ce mai serios despre transformarea Romaniei intr-un important centru de productie a petrolului si gazelor, in special neconventionale (de sist, gaz din carbune de mina etc.).

Dincolo de dezbaterea despre impactul fracturarii hidraulice asupra mediului, un fapt nu poate fi negat de catre industria de petrol si de gaze, si anume: fracturarea hidraulica necesita cantitati enorme de resurse vitale pentru agricultura: apa (la o singura fracturare hidraulica, se folosesc intre 10 si 30 milioane de litri de apa, iar o sonda poate fi fracturata de pana la 18 ori), precum si terenuri foarte mari, care sunt retrase permanent din circuitul agricol. Datorita naturii tehnologiei folosite, este nevoie de multe sonde grupate pe o suprafata de 1 ha, respectiv pana la 6 sonde.

Impreuna cu invitatii acestui panel, vom incerca sa vedem in ce masura exploatarea hidrocarburilor, in special a gazelor de sist este compatibila cu agricultura si cum pot coexista cele doua ramuri ale economiei.

De asemenea, agricultori din tara care s-au confruntat cu problema explorarii de petrol si gaze de sist (faza prospectiunilor geologice) vor povesti experientele prin care au trecut si vor trece multi sateni din Romania datorita prospectiunile geologice, precum si modul in care acestia se organizeaza pentru a isi apara dreptul la proprietate, un drept amenintat de exploatarea gazelor de sist.

Conferintele AGROstandard reunesc o serie de paneluri de discutii tehnice, desfasurate sub patronajul Academiei de Stiinte Agricole si Silvice Gheorghe Ionescu-Sisesti (ASAS) din Bucuresti, in parteneriat cu principalele confederatii de fermieri din Romania. La eveniment vor participa 250-300 de fermieri din toate sectoarele agricole, membri ai principalelor confederatii de agricultori din Romania, presedinti de asociatii, oficiali ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si ai institutiilor subordonate, companii, banci, firme de leasing, companii de asigurari, avocati, consultanti, reprezentanti ai ambasadelor, presa generalista si de specialitate etc., precum si activisti de mediu.

Parteneri media ai Conferintelor AGROstandard sunt: Lumea Satului, Agro TV, Radio Antena Satelor, Lumea Satului TV, The Money Channel, Money.ro, RNews, Money Magazine, Business 24, Ziare.com

Eveniment organizat in colaborare cu Grupul “Fara Fracturare”, Bucuresti.

Mai multe despre “Conferintele AGROstandard” aici:

http://www.agrostandard.ro/category/dezbateri/

 
R.S.V.P.
Marius Serban
redactor-sef AGROstandard
[email protected]
0729 699 490