Conferinta Urboteca: comunicare in planificare si proiectare urbana

0

MIERCURI, 23 MARTIE 2016 – 9.30 – 14.00, INSTITUTUL FRANCEZ – ATRIUM SI SALA ELVIRA POPESCU. Eveniment prilejuit de incheierea proiectului PIPE:LINE – Promovarea unor Instrumente de Participare prin E-media: Local, Integrat, Nou, Eficient, finantat prin granturile SEE, in cadrul Fondului ONG in Romania, componenta 1 – Implicare.

Aceasta initiativa s-a nascut din convingerea noastra ca dreptul la oras nu poate fi adresat, iar spatiul urban nu poate fi gestionat in afara dialogului intre toti actorii relevanti, dialog care trebuie asumat de autori tatile publice locale, si care este conditionat de existenta unui public initiat in tainele mecanismelor de planificare si de decizie.

Mizele acestui proiect au fost foarte ambitioase. Pe de o parte, ne-am adresat locuitorilor prin instrumente de pedagogie urbana, pentru a creste numarul cetatenilor activi si capacitatea lor de intelegere a documentelor si documentatiilor de planificare si proiectare urbana. Pe de alta parte, am vizat sporirea capacitatii administratiei publice locale de a urma principiile bunei guvernari si de a actiona pentru implicarea locuitorilor in deciziile de urbanism.

Prin activitatile proiectului PIPE:LINE, s-a nascut un brand: URBOTECA. Conferinta de fata este un moment de bilant al ultimilor 2 ani, dar si pentru discutii asupra felului in care acest brand va continua sa sprijine dialogul intre actorii urbani.

Pentru ca ne-ati ajutat pana acum si/sau pentru ca speram sa lucram impreuna in viitor, va invitam la un eveniment care are drept obiectiv principal dezvoltarea unei platforme de parteneriat intre mediul de cercetare si sectorul asociativ.

Cercetarea aplicata pe tematica planificarii si proi ectarii urbane participative are rezultate la nivel international, dar si in Romania. Asoci atiile, fundatiile, grupurile de initiativa civica ar putea beneficia de aceste rezultate, si ar putea inspira noi subiecte corespunzatoare aceastei tematici.

In prima parte a conferintei, interventiile membrilor echipei proiectului PIPE:LINE care vor relata despre abordarea si rezultatele URBOTECII, vor fi insotite de studii de caz prezentate de invitati internationali, veniti la Bucuresti pentru o intalnire de lucru in cadrul EURBANITIES (Erasmus Plus), un proiect de cercetare aplicata pentru realizarea unor materiale de training ce vor sprijini abordarile participative la scara unui cartier.

In cea de-a doua parte a intalnirii, participanti din mediul academic, din sectorul asociativ si din administratia publica locala vor fi invitati sa impartaseasca succint preocupari/obstacole/actiuni/rezultate legate de promovarea dialogului despre viitorul oras ului. Scopul acestui schimb de idei este tocmai acela de a creste sansele de cooperare intre cei care inteleg si sustin buna guvernare si comunicarea in planificarea si proiectarea urbana.

Perioada pre-electorala este un moment bun pentru a creste asteptarile privind performantele autoritatilor publice in toate domeniile.