Dansuri, teatru si emotii reamintind 20 de ani la Centrul de Plasament Familia AMURTEL

0

Sambata 19 Septembrie 2015 Asociatia de Ajutor AMURTEL Romania a sarbatorit  20 de ani de activitate in Romania la Panatau, judetul Buzau, in cadrul Familiei AMURTEL, alaturi de 70 de invitati: copii si tineri adulti ai Familiei AMURTEL, echipa asociatiei, prieteni si sustinatorii acesteia printre care, reprezentantii oficialitatilor si ai liceului local, reprezentantii Asociatiei din Elvetia, Verein Kinderheim Panatau, participanti din cadrul altor proiecte AMURTEL din Bucuresti, clientii Gradinii Sociale AMURTEL si ai Centrului Morningstar, precum si alti parteneri.

“Douazeci de ani, a fost greu, dar a meritat.” spune Mirela Birla, coordonatorul Centrului Familia AMURTEL. “Sa te ridici de fiecare data cand esti tras in jos, sa infloresti cu fiecare obstacol”, este motto-ul centrului, determinat de toti colaboratorii care s-au implicat cu devotament.

Asociatia de Ajutor AMURTEL a fost infiintata in Romania in urma cu 20 de ani, aducand-o si pe Cornelia Fischer, asistenta medicala din Elvetia, care mai tarziu va fi cunoscuta si sub apelativul afectuos de Mami. Miscata de conditiile nepotrivite din centrele sociale de stat din Romania, Cornelia a hotarat sa-si dedice viata construirii unui centru de tip familial pentru copiii nevoiasi in Panatau, judetul Buzau sub tutela Asociatiei. Intre timp, proiectele asociatiei s-au diversificat, avand o paleta mult mai larga de activitati, astfel luand fiinta centrul de plasament Familia AMURTEL,  centrul de zi Izvorul Sperantei cat si o intreprindere sociala, Gradina Bio AMURTEL.

Ceremonia a fost deschisa cu emotie de Cornelia “Mami” Fischer, gazda acestui eveniment si initiatoarea proiectului, apoi au luat cuvantul si cativa dintre colaboratorii proiectului: reprezentanta asociatiei “Verein Kinderheim Panatau” din Elvetia, sponsorul principal al proiectului; Nicoleta Albu, director al Liceului “Radu Vladescu” din Patarlagele, care au felicitat echipa Familiei AMURTEL pentru modul in care i-au crescut si i-au pus in valoare pe copii.

A fost remarcata prezenta oficialitatilor locale: Corina Braniste – reprezentand DGASPC Buzau; Roxana Visan si Vasilica Stoica – din partea Primariei Panatau, dr. Aurelia Diaconescu – medicul localitatii.

Ziua a debutat la casa copiilor din Panatau, unde acestia au pregatit locul in mod festiv, cu ornamente facute de ei, cu diferite gustari si cu voie buna. Copiii au fost protagonistii unui impresionant moment artistic organizat in totalitate de ei cu gingasa coordonare a lui Mami.

Fiecare copil a avut oportunitatea de a straluci pe scena amenajata in casa AMURTEL, punandu-si fiecare in evidenta talentele si curajul de a se exprima in public. Am avut ocazia sa cunoastem copiii si sa le aflam povestile de viata. Cei mai mari, adulti acum, ne-au spus povestile lor de succes despre integrarea in viata sociala, iar cei mai mici ne-au induiosat cu planurile lor de viitor. Am avut ocazia sa-i cunoastem si pe cei care au reusit sa infaptuiasca miracolele de-a lungul acestui drum uneori anevoios: echipa AMURTEL, partenerii locali, sponsorii, donatorii si prietenii asociatiei. Aportul lor este nepretuit si este un motiv de inspiratie pentru oricine.

Ziua a continuat la centrul de zi Izvorul Sperantei, unde am urmarit un clip aniversar cu cele mai importante momente de pe parcursul celor 20 de ani de activitate si am aflat mai multe despre proiectele desfasurate de asociatie.

Emotiile au culminat la pensiunea Valea Lupului coordonata de Mami, unde am fost invitati sa luam masa impreuna si am asistat la un moment de teatru de papusi in format bilingv, cu traducere simultana din partea copiilor care acum sunt si experti in limbi straine! S-a organizat un tur al pensiunii si al imprejurimilor si am fost cu totii uimiti de frumusetea naturala a zonei. Cativa dintre invitati au mers si la Poieni, unde au vizitat proiectul gradinii sociale bio, care asigura productia de hrana pentru centrul de plasament Familia AMURTEL si pentru Centrul de Zi Izvorul Sperantei.

Dupa o zi plina de emotii si surprize, am plecat acasa cu promisiunea ca ne vom intoarce si la anul pentru a sarbatori din nou miracolul iubirii si al daruirii in slujba celor care au cea mai mare nevoie de iubire – copiii.

AMURTEL activeaza in intreaga lume si are proiecte cat se poate de vaste. Ce e impresionant la activitatile acestei asociatii, este sensibilitatea pentru situatiile deosebite in care ajutorul este necesar, acele momente de iluminare care dau nastere la dovezi impresionante de umanitate, caldura si iubire.

Aniversare AMURTEL – prezentare VIDEO