Descopera Parcul Ioanid

0

O plimbare in zona parcurilor Ioanid si Icoanei este ca o intoarcere in perioada Belle Epoque din Bucuresti. Conform legislatiei monumentelor de arhitectura nu numai o casa este considerata monument, ci intreaga zona este considerata tesut rezidential traditional tipic – unicat, cu un fond construit de valoare arhitecturala ridicata.

Fundatia Calea Victoriei organizeaza o expeditie culturala ce cuprinde: Parcul Ioanid, Bulevardul Dacia (zona ambasadelor si vilelor somptuoase), Scoala Centrala de Fete, Biserica Icoanei, Biserica Anglicana, Piata Gogu Constantin Cantacuzino, Vila Elena George Cantacuzino, O casa boiereasca Casa Elisabetei Moscu, Vila Constantin R. Geblescu, Vila Elena a€Sturdza Scheianu, Str Dumbrava Rosie, Parcul Icoanei.

Librarul si editorul George Ioanid a cumparat terenul in 1856 de la marele aga Pana Babeanul pentru 2100 de galbeni. Inainte zona fusese una din multele a€gradinia€ din Bucuresti, cunoscuta sub numele de Gradina Breslea (1830-1869), mentionata ca atare si in “Ciocoii vechi si noi”€unde este scris ca locuitorii Bucurestiului din clasa de mijloc «deprinsi de mult timp cu viata orientala cea plina de lene si poezie, vara se adunau la gradinile Breslea, Cismigiu “Acolo fiecare” cap de familie isi intindea masa si impreuna cu casnicii si amicii, beau si mancau; apoi incepeau a invarti hora stramoseasca si danturile cele vesele. Constantin Bacalbasa scria despre aceasta gradina in “Bucurescii de altadata O gradina de margine de oras unde se faceau petrecerile, unde mergea lumea sa chefuiasca, unde se intalneau amorezatii si unde cantau printre tufisuri lautariia€.

Dupa ce Ioanid devine proprietarul gradinii si o trasforma, un jurnalist francez descria zona in Journal de Bucarest€ astfel: Nu departe de Palatul Regal, la doi pasŸi de strazile cele mai frecventate din BucuresŸti se intinde un vast domeniu care intr-o alta tara ar valora milioane sŸi care chiar aici are o mare valoare. Pe el se afla o locuinta incantatoare, intr-un stil original, in genul celui elvetian, apoi o imensa gradina sau mai de graba un parc plin de pomi exotici sŸi indigeni, o vita de vie magnifica, un parter ce contine florile cele mai rare sŸi mai frumoase, o gradina plina de legume bine cultivata. Toate apartin dlui G. Ioanid, un simplu librar, ce a dobandit toata aceasta proprietate cu pretul muncii sale.

Pana in 1910, in zona fostei livezi Ioanid, care se afla intre Strazile Polona, Dumbrava Rosie, Aurel Vlaicu si Bulevardul Dacia, s-a construit un ansamblu rezidential, format din 25 de locuinte luxoase.  Cei interesati sa cumpere in aceasta zona erau doctori, avocati, oameni politici sau membri ai vechilor familii boieresti romanesti. Apar nume ca: Adina Costinescu, sotia liderului liberal Emil Costinescu, Elena Sturdza-Scheianu, Simona Lahovary, familia Olanescu, Matei Bals si Zoe Manu, Vintila Bratianu.

Din punct de vedere stilistic, majoritatea vilelor construite in aceasta zona in a doua parte a sec XIX si prima jumatate a secolul XX, sunt ori in stilul national romanesc, ori in stilul eclectic, la moda in Europa in acea vreme, academiste sau romantice. Parcul a fost inspirat de arhitectura romantica, in maniera gradinilor anglo-chineze, cu pavilioane, lac, mici piatete etc., dar arhitectul-autor este necunoscut. Vilele au fost realizate de arhitecti cunoscuti precum Petre Antonescu, Ion Berindei, Grigore Cerchez, Ernest Doneaud, Ion Mincu, Paul Smarandescu etc.

Pentru inscrieri accesati urmatorul link www.fundatiacaleavictoriei.ro/2010/descopera-parcul-ioanid.