Despre Paradele Gay – o dezbatere ca la carte

0

Joi, 3 aprilie, incepand cu ora 18 la Libraria Cartea de Nisip, are loc dezbaterea publica despre necesitatea paradelor Gay, eveniment organizat in cadrul programul educational Closer to Oxford. Invitatii sunt Oana Barbu – specialist comunicare, Silviu Iacob – prezentant LGBTeam, Bogdan Nadolu – sociolog, alaturi de tineri studenti din programul Closer to Oxford.

Renumit pentru crearea unui spatiu echitabil de dezbatere, Closer to Oxford pune la dispozitie platforma de debate online pentru studenti si formatul de dezbatere publica specific, pentru a gazdui o confruntare de idei in care argumentele sa fie mai importante decat emotia sau limbajul virulent. Tema este una care inca desparte societatea romaneasca: drepturile comunitatii LGBT (lesbian, gay, bisexual, transgender).

Paradele Gay Pride sunt organizate in majoritatea oraselor mari din Occident, prima parada din Romania fiind organizata in 2005 la Bucuresti, ca parte a festivalului Gay Fest. Ea reprezinta pentru participanti si sustinatori un spatiu de comemorare a luptei pentru drepturile LGBT si a mandriei de a apartine acestei comunitati. Este singura manifestatie care in toti acesti ani a atras nu doar critici din partea altor comunitati – in special religioase – cat si contra-manifestatii sau contestari in instanta, pe motivul aducerii de „afront la moralitate si de pericol in educarea celor tineri”.

Programul Closer to Oxford face o nota aparte in peisajul dezbaterilor publice din Romania, prin cateva reguli pe care le respecta deja de patru ani: avand in deschidere un debate pro/contra intre doua echipe formate din studenti si personalitati publice, provoaca publicul si pune pe masa discutiei principalele puncte de interes ale controversei. In dezbaterea publica de joi, sarcina de a aduce argumente pro temei ii revine echipei afirmatoare formata din: Iulia Vladu, studenta a Facultatii de Farmacie din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara, si Silviu Iacob, reprezentant LGBTeam – organizatia a carei misiune este promovarea culturii si a persoanelor LGBT.

De partea cealalta a motiunii, responsabili de a combate echipa afirmatoare si de a sustine ca este timpul sa afirmam ca paradele Gay nu mai sunt necesare se afla echipa negatoare format din: Dragos Nistor, student al Facultatii de Arhitectura din cadrul Universitatii Politehnice Timisoara, si Oana Barbu – specialist in comunicare de brand si PR. Formatul continua invitand la dezbatere audienta formata din studenti, profesori, membri ai societatii civile si jurnalisti. Participantii sunt  invitati sa voteze la inceputul si la finalulul intalnirii care este pozitia lor asupra subiectului.

Oana Barbu este PR-ul campioanei Romaniei la rugby, Lector Universitar Doctor si om de publicitate. Intr-o lume a sportului dominata de barbati, Oana Barbu este o prezenta cu totul aparte, fiind directorul de comunicare al Campioanei nationale la Rugby dar si a inca doua cluburi sportive. Oana este un om de publicitate care din 2005 lucreaza discret, fara false pudori si care cladeste, constant, un alt mod de a interactiona cu clientii si studentii sai.

Silviu Iacob este Secretar General al Asociatiei LGBTeam din 2013. Silviu a inceput sa faca pasi ca activist pentru drepturile persoanelor discriminate pe baza orientarii sexuale si a identitatii de gen organizand o expozitie și o seara de scurt-metraje cu tematica LGBTQAI in cadrul festivalului studentesc StudentFest din Timisoara, în 2009. Mai apoi, in cadrul mai multor colaborari, Silviu a oferit sprijin local campaniilor „eu sunt! tu?” organizate de Fundatia Population Services International si campaniilor Asociatiei Accept.

Dezbaterea este moderata de Bogdan Nadolu – sociolog si conferentiar universitar doctor al Facultatii de Psihologie si Sociologie din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara. Specialist in sociologia comunicarii de masa, sociologia stiintei si culturii, si sociologia politicului, Bogdan Nadolu revine intr-o noua dezbatere Closer to Oxford, de aceasta data in calitate de moderator.