Dezbatere: Dezvoltarea capacitatii institutionale a ONG-urilor pentru a furniza servicii sociale si a ameliora politicile publice

0

Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) in parteneriat cu Fundatia Parteneri pentru Dezvoltare Locala (FPDL) organizeaza in data de 22 mai 2014, intre orele 10.00 – 13.00 la Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (str. Dem.I.Dobrescu nr.2-4 sectorul 1 Bucuresti) sala 205 dezbaterea  cu tema „Dezvoltarea capacitatii institutionale a ONG-urilor pentru a furniza servicii sociale si a ameliora politicile publice”.

Pe piata de servicii sociale din Romania, organizatiile neguvernamentale sunt, in acest moment, cel mai important actor privat (49% din furnizorii acreditati de servicii sociale si 49,46% din serviciile acreditate din Romania) atat prin numarul acestora cat si prin diversitatea serviciilor sociale oferite, desi inca nu exista un mecanism de finantare din fonduri publice a furnizorilor privati.

Conform experientelor din alte tari UE unde institutiile publice nu furnizeaza servicii sociale sau le furnizeaza numai pe acelea unde prestatorii privati nu au capacitatea sa le ofere, si Romania are nevoie sa se concentreze pe descentralizarea si diversificarea mai accentuata a ofertei de servicii, liberalizarea pietei de servicii. Astfel rolul autoritatilor publice locale ar putea fi in viitor cel de stabilire a nevoilor, contractare, monitorizare,  evaluare a calitatii serviciilor si colaborare cu ONG-urile pentru ameliorarea politicilor publice.

Evenimentul este prilejuit de lansarea proiectului „Dezvoltare strategica pentru apararea drepturilor copilului”, proiect finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania, pe care Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) il va derula in urmatoarele 15 luni in parteneriat cu Fundatia Parteneri pentru Dezvoltare Locala (FPDL). Proiectul vizeaza consolidarea capacitatii organizationale a FONPC si a membrilor sai, de a oferi copiilor servicii sociale de calitate si performante, de a raspunde profesionist si cu promptitudine nevoilor comunitatii si de a monitoriza si evalua in timp real politicile publice.

Demersul pleaca de la nevoia de a avea, pe de o parte, o imagine reala si structurata a capacitatii organizationale a Federatiei de a raspunde intereselor si solicitarilor membrilor sai in acord cu misiunea si viziunea sa, si, pe de alta parte, o analiza transparenta a potentialului celor 75 de ONG membre de a furniza servicii de calitate si de a participa la monitorizarea si ameliorarea politicilor publice care privesc copiii.