FDSC reia in toamna seminariile juridice ONGLex dedicate organizatiilor neguvernamentale

0

Vineri, 26 septembrie 2014, a avut loc la Brasov primul seminar juridic ONGLex dedicat organizatiilor neguvernamentale de la nivel local. Seminarul a fost organizat de catre Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) si a beneficiat de sprijinul firmei de avocatura Jinga si Asociatii, membra a retelei avocatilor pro bono si parte a serviciului de clearinghouse oferit de catre FDSC.

Firma de avocatura Jinga si Asociatii este parte a retelei pro bono incepand cu luna august a acestui an. Doamna Catalina Sucaciu, partener in cadrul Jinga si Asociatii a afirmat ca: “ne-am alaturat retelei avocatilor pro-bono din dorinta de a sprijini organizatiile non-guvernamentale in activitatea acestora, prin acordarea suportului legal necesar eficientizarii structurilor de organizare precum si desfasurarii activitatii ONG-urilor cu respectarea prevederilor legale in vigoare. Consideram ca, prin acordarea acestui suport legal, preluam o parte din preocuparile administrative ale organizatiilor, sporind astfel timpul alocat dezvoltarii si implementarii proiectelor specifice ONG-urilor. Speram ca sporirea numarului avocatilor din cadrul retelei sa contribuie la cresterea rolului societatii civile la nivel macro, prin implicarea reprezentantilor acesteia inclusiv la nivel decizional”.

Tema evenimentului a fost prezentarea cadrului normativ privind contractul individual de munca si contractul de voluntariat, seminarul oferind oportunitatea participantilor de a adresa intrebari moderatorilor, avocat Catalina si Veronica.

Printre temele dezbatute s-a numarat obligatia angajatorului de a informa persoana selectata in vederea angajarii ori, după caz, salariatul, cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract sau sa le modifice.

In ceea ce priveste durata incheierii contractului individual de munca regula este aceea a incheierii pe perioada nedeterminata, cu toate acestea, contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata numai in urmatoarele cazuri:

a) inlocuirea unui salariat in cazul suspendarii contractului sau de munca, cu exceptia situatiei in care acel salariat participa la greva;

b) cresterea si/sau modificarea temporara a structurii activitatii angajatorului;

c) desfasurarea unor activitati cu caracter sezonier;

d) in situatia in care este incheiat in temeiul unor dispozitii legale emise cu scopul de a favoriza temporar anumite categorii de persoane fara loc de munca;

e) angajarea unei persoane care, in termen de 5 ani de la data angajarii, indeplineste conditiile de pensionare pentru limita de varsta;

f) ocuparea unei functii eligibile in cadrul organizatiilor sindicale, patronale sau al organizatiilor neguvernamentale, pe perioada mandatului;

g) angajarea pensionarilor care, in conditiile legii, pot cumula pensia cu salariul;

h) in alte cazuri prevazute expres de legi speciale ori pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte sau programe.

Legea reglementeaza si posibilitatea incheierii unor contracte pe durata determinata succesive. Contractele succesive sunt contractele pe durata determinata incheiate in termen de 3 luni de la incetarea unui contract de munca pe durata determinata anterior.

In ceea ce priveste durata normala a zilei de munca, aceasta este de 8 ore pe zi, 40 de zile pe saptamana. In cazul cumului de functii, la acelasi angajator sau la angajatori diferiti, durata maxima nu poate depasi 48 de ore pe saptamana (inclusiv ore suplimentare).

FDSC urmeaza sa organizeze in luna octombrie si noiembrie doua seminarii in Bucuresti.