Festivalul Celebrarea Multiculturalitatii – Aici si Acum – Iasi, 25 – 27 Septembrie 2015

0

Sfarsitul de saptamana aduce la Iasi frumusetea multiculturalitatii din Romania, Republica Moldova si Norvegia.

Din mozaicul de culturi care formeaza frumusetea unei tari, inrepatrunzandu-se cu cele majoritare, culturile etnice pastreaza inca oameni, povesti, traditii, arte si obiceiuri.       

Festivalul Celebrarea multiculturalitatii – Aici si Acum de la Iasi aduce laolalta minoritati etnice reprezentative din Romania si Republica Moldova cu scopul de a-si prezenta frumusetea specifica in pasi de dans, secvente de film, scene de teatru, acorduri muzicale, fotografie si mestesug. 

Timp de 3 zile multicolore de toamna, Iasul va fi plin de diversitate culturala, arta, traditii si obiceiuri ale minoritatilor etnice prin evenimente specifice cu oameni speciali si povesti multiculturale.

Programul Festivalului:       
25 Septembrie 2015
  

 • ora 10.00 – ora 22.00 – Palas Mall – Expozitia de Fotografie Oamenii Iasului si ai Baltiului
  Expozitia va cuprinde imagini reprezentative din frumusetea traditiilor, artei si culturii minoritatilor etnice care si-au gasit loc in orasele Iasi – Romania si Balti – Republica Moldova;
 • ora 10.00 – ora 22.00 – Palas Mall – Ateliere Mestesugaresti cu mestesugari din Romania si Republica Moldova;

Mestesugari priceputi din Iasi si Balti isi vor expune obiectele faurite cu multa dibacie si vor impartasi tainele lucrului lor tuturor doritorilor, care vor avea posibilitatea sa invete de la expozanti impletitul de panusi, cioplitul in lemn, incondeiatul oualor, cusutul de motive traditionale si altele. 

 • ora 17.00 – Sala Studio Teatru a Universitatii de Arte George Enescu Iasi – Piesa de teatru independent pe tema multiculturalitatii;
  Artisti de teatru independent vor pune in scena franturi din viata minoritatilor etnice din Romania si Republica Moldova subliniind traditiile, arta si cultura specifica pe intelesul tuturor.
 • ora 18.00 – Sala Studio Teatru a Universitatii de Arte George Enescu Iasi – Proiectie de film pe tema multiculturalitatii;
  Fiecare etnie care si-a gasit un loc in sanul tarii noastre aduce cu ea o poveste, o culoare, un suflu nou si oameni speciali care uniti in dorinta de a promova frumosul dau Romaniei un pastel ce culturi, traditii, obiceiuri, costume, graiuri si crezuri.

26 Septembrie 2015

 • ora 10.00 – ora 22.00 – Palas Mall – Expozitia de Fotografie Oamenii Iasului si Baltiului;
 • ora 10.00 – ora 22.00 – Palas Mall – Ateliere Mestesugaresti cu mestesugari din Romania si Republica Moldova;
 • ora 11.00 – Cursa de ciclism „Toti pe doua roti” – traseu: Parcul Expozitiei – Universitate – Biblioteca Central Universitara – Retur Diversitatea culturala din cele doua tari partenere – Romania si Republica Moldova – poate fi exprimata in multe feluri si moduri. Cursa de ciclism invita doritorii sa defileze cu biciclete frumos impodobite pentru exprimarea multiculturalitatii in forma sa cea mai artistica, pe traseul mai sus prezentat. La finalul cursei vor fi premiate cele mai frumos decorate 5 biciclete care surprind tema multiculturalitatii.

  Participantii pot veni cu bicicletele proprii sau pot imprumuta de la fata locului – in limita stocului disponibil – cu mentiunea ca decorarea acesteia va trebui realizata de catre fiecare participant inainte de ora inceperii paradei (ora 11.00).

 • ora 15.30 – Gradinile Complexului Palas – Flashmob de dans traditional etnic;
  Dansatori profesionisti din Romania si Republica Moldova vor antrena publicul intr-un flashmob de dans traditional al mai multor minoritati etnice.
 • ora 16.00 – Gradinile Complexului Palas – Seara de dans traditional etnic cu elemente de modernitate;
  Formatii de dans traditional etnic din Romania si Republica Moldova vor prezenta momente artistice inedite in cadrul unui spectacol de dans in aer liber.

27 Septembrie 2015

 • ora 10.00 – ora 22.00 – Palas Mall – Expozitia de Fotografie Oamenii Iasului si Baltiului;
 • ora 10.00 – ora 22.00 – Palas Mall – Ateliere Mestesugaresti cu mestesugari din Romania si Republica Moldova;
 • ora 18.00 – Aula Mihai Eminescu a Bibliotecii Centrale Universitare – Concert Coral Modern cu elemente de multiculturalitate – Corul National de Camera Madrigal – Dirijor Anna Ungureanu;

Festivalul Celebrarea Multiculturalitatii – Aici si Acum de la Iasi se incheie intr-un mod cum nu se poate mai frumos: cu un concert extraordinar sustinut de catre Corul National de Camera Madrigal – Marin Constantin, care va prezenta prelucrari corale specifice mai multor minoritati etnice din Romania si Republica Moldova.

Acest sir de manifestari culturale se defasoara prin proiectul Celebrarea Multiculturalitatii Aici si Acum in cadrul Programului PA17/RO13 „Promovarea diversitatii in cultura si arta in cadrul patrimoniului cultural european” finantat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein si Guvernul Romaniei.

Lider de parteneriat: Asociatia Iubire si Incredere Iasi, Romania;

Parteneri: Sectia Cultura a Orasului Balti, Republica Moldova; The International Organization For Democracy And Human Rights – Iodhr, Oslo, Norvegia; Asociatia Obsteasca Cutezatorul, Raionul Telenesti, Republica Moldova.