Festivalul – Concurs Coral International pentru Tineret Gavriil Musicescu, Iasi, editia a III-a, 1-7 iulie 2015

0

Asociatia „Iubire si Incredere”, cunoscuta publicului iesean si nu numai pentru activitatea sa pe plan cultural dar si social, demareaza in Capitala Moldovei, un adevarat maraton cultural in perioada 1 – 7 iulie 2015.

Sub numele marelui compozitor iesean Gavriil Musicescu, Asociatia Iubire si Incredere organizeaza Festivalul – Concurs Coral International pentru Tineret Gavriil Musicescu, editia a III-a.

Pe parcursul celor sapte zile coruri de tineri, coruri consacrate, personalitati din viata muzicala, vor fi la Iasi ca sa ne incante. Capul de afis va fi tinut de formatii corale, de renume international precum: Corul National de Camera MADRIGAL, dirijat de catre Anna Ungureanu, Corul de camera PRELUDIU, condus de catre maestrul Voicu Enachescu, CORUL DE COPII RADIO Bucuresti, dirijat de catre Voicu Popescu, Corul psaltic TRONOS al Patriarhiei Romane, condus de catre Protopsalt Arhidiacon Mihail Buca, Corala CANTORES AMICITIAE, dirijata de catre Prof. Univ. Dr. Nicolae Gasca alaturi de Grupul psaltic BYZANTION, condus de catre Asistent Drd. Adrian Sarbu.

Pentru ca este un Festival – Concurs, participantii care provin din Romania, Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria si Grecia, se vor prezenta in cadrul a cinci sectiuni: Sectiunea de concurs Coruri de Licee cu profil muzical si Seminarii Teologice, Sectiunea de concurs Formatii de muzica psaltica, Sectiunea de concurs Coruri ale Universitatilor de Muzica si Facultatilor de Teologie, Sectiunea de Concurs Coruri de tineri amatori si Sectiunea de concurs Coruri de copii CANTUS MUNDI.

Festivalul se va deschide in ziua de 1 iulie 2015 la ora 18.30, in cadrul slujbei de vecernie la Biserica Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare si Sfant din Iasi, aflata in str. Aleea Rozelor, nr. 7C. Tot aici in ziua de cinstire a Sfantului Stefan Cel Mare, doi iulie, va avea loc un concert de muzica bizantina la care vor participa concurentii de la Sectiunea psaltica. Ziua de trei iulie va debuta cu o lansare de carte – „Athos. Insemnarile netacutelor carari”, scrisa de Alexandru Radescu. Seara se va incheia cu doua concerte dupa cum urmeaza: la Muzeul Unirii si in Gradina Publica a Complexului Palas din Iasi.

Manifestarile culturale se vor desfasura si in ziua de patru iulie cand va avea loc o adevarata suita de concerte corale: la cateva centre pentru batrani si copii, incepand cu ora 11:00, la ora 19.00 – Concert coral extraordinar in Parcul Copou Iasi, unde vor canta Corul National de Camera MADRIGAL si Proiectul CANTUS MUNDI, alaturi de coruri de copii din mai multe tari. Finalul serii, va fi incununat de vocile copiilor din corul Radio, Bucuresti.

Duminica cinci iulie, Festivalul va ajunge in apogeul desfasurarii. Un adevarat maraton de  10 concerte corale, ce vor avea loc la tot atatea biserici ortodoxe cunoscute, din Iasi.

Seara va fi incununata de Gala Festivalului – Concurs Coral International pentru Tineret Gavriil Musicescu. Pe scena Teatrului National Vasile Alecsandri din Iasi, vor urca corurile laureate ale Festivalului de la cele cinci sectiuni de concurs, alaturi de invitati de onoare: Corul National de Camera MADRIGAL, Corul de Camera PRELUDIU, CORUL DE COPII RADIO Bucuresti, Corul psaltic TRONOS al Catedralei Patriarhale din Bucuresti, Corala CANTORES AMICITIAE si grupul psaltic BYZANTION.

Momentele petrecute in Sala Mare a Teatrului National, vor fi transmise in direct pe TVR Iasi si TVR+.

Ultima zi de Festival – sase iulie, va incheia manifestarile culturale dedicate muzicii, cu o conferinta de presa si cu dezbateri pe teme culturale de interes public. Participantii vor fi oameni de cultura din Iasi, autoritati publice locale din diferite institutii ale Iasului, dirijori ai corurilor participante in cadrul Festivalului Coral Gavriil Musicescu.

Cu acest prilej la Iasi vor fi prezente mai multe personalitati de talie internationala din viata culturala muzicala: Andrea Angelini din Italia, membru al Federatiei Internationale de Muzica Corala, Maestrul Voicu Enachescu, presedintele Asociatiei Nationale Corale din Romania, Prof. Univ. Aetopoulos Antonios de la  Universitatea de Muzica din Atena – Grecia, Prof. Univ. Dr. Mstyslav Yurcenko de la Universitatea Nationala Boris Grincenko –  Kiev, Dirijor Voicu Popescu, Corul de Copii Radio Bucuresti, Prof. Univ. Dr. Ioan Golcea de la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti si Prof. Univ. Dr. Nicolae Gheorghita de la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti.

Cu un numar total de participanti la Festival de aproximativ 1200 persoane din tara si strainatate, Festivalul – Concurs Coral International pentru Tineret Gavriil Musicescu de la Iasi, se doreste un pas important in candidatura orasului nostru la titulatura de Capitala Culturala Europeana in anul 2021.