Festivalul Egalitatii de Gen

0

De ce un Festival al Egalitatii de Gen? Sibiul este cunoscut ca un oras al festivalurilor. Daca majoritatea festivalurilor au un rol cultural sau comercial, Festivalul Egalitatii de Gen este singurul festival cu rol educativ, ce prmoveaza schimbarea sociala. Scopul principal este formarea de noi atitudini si comportamente, în special în randul tinerilor, activitatile sunt bazate pe metodele educatiei non-formale iar intrarea la evenmente este gratuita. Vezi promo-ul festivalului aici.

Festivalul Egalitatii de Gen este o campanie de constientizare organizata anual de A.L.E.G. care atrage atentia ca violenta împotriva femeilor este favorizata de prejudecați si stereotipuri. Ce ar spune un extraterestru despre pamantence daca si-ar forma imaginea despre femei din  reviste, reclame sau stirile TV? “Idealul lor în viata este sa scoata petele din camasi si sosete. Cele mai multe au sub 35 de ani si nu pot sa manance o ciocolata fara sa se dezbrace. Unele sunt rasfirate ici-colo printre costumele masculine din parlament si guvern . Dupa 35 de ani sunt grase si locuiesc la bloc.” Iar despre barbati: „Majoritatea sunt politicieni, fotbalisti sau infractori. Restul au chelie, burta si nu fac nimic toata ziua decat sa bea bere si sa comande femeilor.”

Din pacate, aceste imagini, repetate zi de zi, ajung sa ne influențeze chiar si pe noi, pamantenii. Stereotipurile se agata de noi fara sa ne dam seama. Ajungem sa privim lumea prin lentile ponosite, care nu sunt neaparat ale noastre, dar prin care violenta si discriminarea ne par normale. Asociatia pentru Libertate si Egalitate de Gen, A.L.E.G. si partenerii sai cheama tinerii sa dea tonul la egalitate si sa schimbe aceste perceptii în cadrul Festivalul Egalitații de Gen, aratand ca exista si o alta Femeie si un alt Barbat, care ies din tipare si pot interactiona de la egal la egal. 

Pentru ca participanții la festival sa poata sa dea tonul la egalitate, voluntarii A.L.E.G. s-au gandit sa îi ajute prin Briosele Emancipate, niste prietene dulci cu mesaje piperate, care aduc o perspectiva dubla, feminina si masculina, asupra lumii si te ajuta sa recunosti mai bine inegalitatile:  „Nu trebuie sa fii împotriva barbatilor ca sa fii pentru femei”, „A-i spune unei femei ce nu poate sa faca înseamna sa-i spui ce are voie sa faca”. Briosele vor insoti activitatile din festival, iar sibienii care le gusta sunt invitati sa faca donatii pentru Centrul de Consiliere pentru Victimele Violentei de la A.L.E.G.

Iata ce activitati inedite ofera anul acesta festivalul: 

Biblioteca Vie (Libraria Habitus, 20 septembrie ora 11) – Descarca flyer Biblioteca Vie 

Proiectie de teatru invizibil (Bicicleta Pub, 20 septembrie, ora 19.00)

Filme (Libraria Habitus, 19 septembrie ora 11, 21 septembrie ora 18.00)

Corpul meu îmi apartine! este un film ce va putea fi vizionat în premiera, produs de A.L.E.G. în cadrul proiectului „Corpul meu îmi apartine – violenta sexuala în randul tinerilor, constientizare si centru de consiliere” finantat prin granturile SEE 2009 – 2014 în cadrul Fondului ONG Romania. În urmatoarele 10 luni, filmul va fi punctul central al unei caravane educative în scoli din judetele Sibiu si Mures , scopul fiind ca adolescentii sa învete sa recunoasca situatiile abuzive si modalitati de a iesi din situatie sau de a oferi suport cuiva aflat la nevoie. Regia este asigurata de Camelia Popa, filmarile si montajul de Ionut Visan.

Filmul Happy Happy/Cumplit de fericita din arhiva Transilvania Film Festival este un film despre visul de fericire în familie si diferentele între vis si realitate.  

Harta interactiva a discriminarilor urbane (cort festival Piata Mica, 19 septembrie ora 17.00)

Partenerii noștri din Coalitia pentru Egalitate de Gen, de la organizatia AnA din Bucuresti, lanseaza sibienilor întrebarea: Unde în Sibiu te-ai simtit vreodata discriminat/a pentru ca esti femeie sau barbat? Pe o harta uriasa a Sibiului trecatorii vor putea marca institutiile sau locurile unde au avut experiente de discriminare si ne vor putea împartasi istorioara pe biletele care se vor constitui într-o legenda a hartii discriminarilor urbane. La final, fotografia hartii cu legenda ei va fi facuta publica si transmisa catre Primarie si alte institutii abilitate pentru a rezolva o parte din problemele semnalate.

Gender Treasure Hunt (start la Libraria Habitus, 21 septembrie, ora 13.00)

Este un concurs cu premii pentru liceeni, cu cautare de indicii si rezolvare de sarcini amuzante. Sarcinile sunt legate de tematica egalitatii de gen si se bazeaza pe inversarea rolurilor tipic feminine si masculine. Se va desfasura pe echipe mixte, traseul purtand concurentii prin diverse locatii din zona centrala a orasului. Înscrierile se fac pe Facebook.

Pentru detalii despre restul activitatilor din festival descarca Programul festivalului

Anul acesta Festivalul Egalitatii de Gen este organizat de A.L.E.G. la Sibiu în cadrul proiectului Coalitia pentru Egalitate de Gen finantat prin Granturile SEE 2009-2014 în cadrul Fondului ONG în Romania cu suma de 74.250 Euro. În acest proiect, Asociatia A.L.E.G este partener cu Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Asociatia Front, Societatea pentru Analize Feministe AnA si E-Romnja. Parteneri locali: Libraria Habitus, Lipiciosii, Transilvaiania Film, Bicicleta Pub, Campania Sibiul Vesel, Gratuitor, Sibiu 100%, Zile si Nopti, Trans Agape, Simpa. În 2015, partenerii de proiect vor replica la Bucuresti Festivalul Egalitatii de Gen de la Sibiu.

Sursa: aleg-romania.eu