Forumul diasporei romanesti la Rosia Montana, FanFest 2014

0

Forumul social care se va desfasura la Rosia Montana în cadrul Festivalului FanFest (11-17 august 2014) va avea o sectiune distincta dedicata diasporei romanesti. O invitatie în acest sens a fost lansata de catre organizatorii festivalului, în aceasta saptamana, pe grupurile de socializare de pe Facebook constituite în toamna anului trecut, în timpul protestelor împotriva proiectului de lege speciala de distrugere a Rosiei Montane. 

“Dragi rosieni de peste mari si tari , Anul asta fac parte din echipa care organizeaza sectiunea Forum la FanFest, festivalul nostru anual de la Rosia Montana. Va scriu pentru ca ne-am gandit ca multi dintre voi poate veti fi în tara în perioada aceea (11-17 august) si ar fi absolut genial ca întreaga dispora care a pus umarul toamna trecuta la protestele pentru salvarea Rosiei Montane sa se reuneasca, chiar la Rosia Montana! Planuim o o mare dezbatere cu voi toti, pentru a ne cunoaste si împartasi toate cele din toamna trecuta dar si planurile pentru viitor. Sunt sigura ca toti participantii vor fi curiosi sa va cunoasca!”, se arata în invitatia lansata pe Facebook. Pana în acest moment si-au manifestat intentia de a participa la FanFest si, implicit, la Forumul Diasporei, membri ai grupurilor Save Rosia Montana din Viena, Berlin, Londra, Paris, Milano si Praga. Personal, în prima jumatate a acestui an, am avut sansa sa cunosc o parte dintre acestia si sa constat ca au continuat sa ramana interesati si implicati atat în problemele Rosia Montana si exploatarea prin fracturare hidraulica a gazelor de sist, cat si în alte problematici legate de schimbarile sociale din Romania si din tarile lor de rezidenta.  Componenta grupurilor este extrem de eterogena (la fel ca în cazul protestelor din toamna din Romania), de la doctori în informatica si neurostiinte, la arhitecti, IT-isti, economisti, specialisti în comunicare si marketing, activisti de mediu si pentru drepturile omului, filosofi, scriitori, artisti plastici si muzicieni, studenti sau muncitori în constructii. O parte dintre ei sunt conectati cu alte grupuri si miscari civice europene progresiste, constituindu-se într-o generatie comparabila (din punctul de vedere al sincronismului cu ideile culturale occidentale) cu generatia de la 1848. De altfel, constituirea acestor grupuri din diaspora si intentia lor de a pune bazele unei retele europene (solidara atat cu problemele celor “de acasa”, cat si cu miscari civice occidentale similare) reprezinta unul dintre marile castiguri ale “Toamnei Romanesti”, ale carei efecte pozitive vor putea fi cu adevarat cuantificate doar în anii urmatori. Un prim obiectiv al Forumului Diasporei de la Rosia Montana este facilitarea cunoasterii directe a membrilor diferitelor grupuri (nu doar prin intermediul retelelor de socializare), o evaluare a resurselor fiecarui grup (expertiza, disponibilitate de implicare), dar si elaborarea unor strategii de colaborare în viitor (actiuni si proiecte comune ale grupurilor din diaspora, ale acestora cu miscarile civice din Romania, dar si cu alte miscari civice europene).  Ne vedem la Rosia Montana, la FanFest 2014, pe 11/17 august!

Nota: Campania Salvati Rosia Montana (CSRM) a lansat campania de strangere de fonduri pentru organizarea editiei din acest an a FanFest. Detalii aici . La sfarsitul acestei saptamani va fi lansata si campania de crowfunding. Dupa anul 2004, Festivalul cultural FanFest a fost si este una dintre principalele actiuni ale CSRM de constientizare a opiniei publice în privinta cazului Rosia Montana, fiind, în acelasi timp, si principalul motor de dezvoltare si de promovare a turismului în zona. În cadrul fiecarei editii a FanFest au loc zeci de evenimente: conferinte, dezbateri, proiectii de filme documentare, teatru civic, concerte, piete taranesti si home-made, tururi ghidate, workshop-uri, activitati recreative pentru copii, expozitii de fotografie, grafica sau arhitectura, lansari de carte si lecturi publice. Începand cu anul 2010, în cadrul FanFest se organizeaza si un forum social international, în cadrul caruia sunt prezentate si puse în discutii diferite alte problematici sociale, altele decat cele strict legate de cazul Rosia Montana. Începand cu acest an, FanFest a fost extins pe perioada unei saptamani. 

Urmareste noutatile legate de editia din acest an pe FanFest.ro .