Furnizorii de servicii sociale acreditate sunt asteptati sa depuna cererile de licentiere

0

Ministerul Muncii aminteste tuturor furnizorilor de servicii sociale ca procedura de licentiere a demarat in data de 22 ianuarie 2015.

Masura vine in urma aprobarii standardelor minime de calitate pentru acreditarea serviciilor sociale destinate copiilor, persoanelor varstnice, celor fara adapost, tinerilor care au parasit sistemul de protectie a copilului, persoanelor cu dizabilitati, dar si altor categorii de persoane aflate in dificultate, a cantinelor sociale, precum si pentru serviciile acordate in comunitate sau in sistem integrat.

Potrivit Legii nr. 197/2012, furnizorii de servicii sociale au obligatia de a detine certificat de acreditare si licenta de functionare pentru fiecare din serviciile pe care le acorda.

Astfel, furnizorii care au obtinut certificatul de acreditare in baza Legii nr. 197/2012 trebuie sa solicite licenta de functionare pentru serviciile administrate. Procesul de licentiere presupune verificarea respectarii standardelor minime de calitate – cerinte minimale in privinta eficacitatii si eficientei activitatilor desfasurate, in raport cu nevoile beneficiarilor, cu obiectivele asumate si cu rezultatele asteptate – in conformitate cu prevederile Legii asistentei sociale nr. 292/2011.

Precizam ca furnizorii de servicii sociale care, la aceasta data, isi desfasoara activitatea in baza certificatului de acreditare eliberat conform Metodologiei de acreditare a furnizorilor de servicii sociale, aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 1.024/2004, au obligatia de a depune cererile de acreditare pentru eliberarea certificatului de acreditare ca furnizor de servicii sociale si a licentei de functionare a serviciilor acordate pana la data de 31.12.2015.

Acordarea serviciilor sociale fara licenta de functionare constituie contraventie si este sanctionata de catre inspectorii sociali din cadrul Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Pana in prezent, din cei 2.116 furnizori de servicii sociale acreditati, au depus cereri doar 111.