Habitat for Humanity Romania si Petrom au organizat Masa Rotunda “Protejeaza-ti caminul, pregateste-ti comunitatea”

0

Habitat for Humanity Romania si Petrom au organizat marti, 4 martie, Masa Rotunda “Protejeaza-ti caminul, pregateste-ti comunitatea” cu scopul de a facilita interactiunea intre factorii de decizie privind dezastrele (autoritati) cu reprezentantii mediului privat (companii care s-au implicat considerabil in educarea si informarea comunitatilor) si ai comunitatilor (ONG-uri cu programe de preventie si reabilitare). Ziua de 4 martie marcheaza 37 de ani de la cutremurul din 1977.

Pe agenda discutiilor s-au aflat:

  • Modalitatile pentru implicarea/activarea voluntarilor de urgenta;
  • Educatia preventiva in comunitatile vulnerabile;
  • Pregatirea locuintelor pentru dezastre;
  • Rolul donatorilor/sectorului privat in gestionarea riscurilor la nivel de comunitate

Cele mai importante declaratii:

Mario De Mezzo, Director National Habitat for Humanity Romania:

„Colaborarea stransa dintre autoritati, mediu privat si ONG este esentiala dezvoltarii unei culturi a riscului in Romania. Zona de preventie trebuie accentuata prin derularea unor programe de tipul community based risk management, care sa informeze, sa pregateasca, dar si sa implice activ comunitatea, sa o faca parte din proces, sa lucreze cu ea si sa ii ofere know-how-ul necesar pentru a depasi situatii limita.

Prin preventie putem combate factorii care genereaza riscurile si, astfel, putem reduce numarul dezastrelor si impactul lor. Pe langa importantele costuri afective salvate, trebuie sa avem in vedere reducerea considerabila a pagubelor materiale si financiare: 1 euro investit in preventie salveaza 7 euro investit in raspuns la dezastre.”

Vasile-Liviu Andrei, Subprefect, Municipiul Bucuresti:

“Prefectura Bucuresti coordoneaza Comitetul municipal pentru situatii de urgenta, care contabilizeaza si ia masuri asupra absolut tuturor dezastrelor care se intampla in Bucuresti. Pana acum am avut peste 2.000 de interventii, care au fost rapide si s-au soldat cu lucruri pozitive.

Trebuie imbunatatita colaborarea cu autoritatea locala, care este responsabila de asigurarile obligatorii de locuinta pe care trebuie sa le faca cetatenii. Acesti bani intra in contul autoritatilor locale si ar putea ajuta la consolidarea multor locatii aflate in clasa de risc seismic ridicat.”

Eugen Visan, Adj. Al Inspectoraului General, I.G.S.U.:

“Incercam sa crestem foarte mult zona de preventie, zona de pregatire a comunitatilor pentru asemenea evenimente, pentru ca asa cum se stie, un om bine pregatit, un om informat este un om salvat. Cautam sa dezvoltam mai mult colaborarea cu mediul privat si cu ONG-urile, pentru motivul ca mediul privat ne sprijina creionadu-ne instrumentele de lucru impreuna cu comunitatea, iar ONG-urile au o putere de penetrare a comunitatilor mai mare decat o autoritate a statului.

In clipa de fata suntem intr-un proces de creare a unui cadru legislativ care sa includa un instrument de lucru pe care noi l-am numit platforma nationala de reducere a dezastrelor, unde dorim sa includem toti actorii importanti si toti actorii care pot sa desfasoare activitati in acest domeniu (autoritatile statului, mediul privat, ONG-uri, mediul academic etc.)

Pe de alta parte, atat institutia noastra, cat si toate ministerele care au responsabilitati in zona dezastrelor,  desfasoara o activitate de evaluare a riscurilor cu care se confrunta Romania pentru crearea unei harti unitare de risc la nivel national.”

Nicoleta Radu Neacsu, Director Executiv P.A.I.D. (Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale)

“Potrivit Institutului National de Statistica, in Romania exista aproximativ 8,5 milioane de locuinte, dintre care numai un milion sunt acoperite de asigurarea obligatorie a locuintelor. Suma pe care P.A.I.D. ar avea-o de platit in cazul in care numarul total de locuinte ar fi distrus ar fi de 16 miliarde de euro; in Bucuresti expunerea este de 4,2 miliarde de euro. Aici, dintr-un numar aproximativ de 800.000 de locuinte, sunt asigurate aproximativ 200-220.000. Bucurestiul, datorita situatiei sociale mai bune, are un grad mai mare de acoperire in asigurarea obligatorie.

Autoritatile locale ar trebui sa puna in aplicare aceasta lege (n.red. – legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor), autoritatile publice locale nu sunt suficient de constiente de ce inseamna transferul catre o societate privata a acestui risc imens pe care l-ar putea avea in cazul unui dezastru si nu insista in a aplica aceasta lege. Autoritatile publice locale sunt cele care ar trebui sa amendeze populatia in cazul in care ar constata ca nu sunt indeplinite conditiile legii.”

Mircea Radulian, Director Stiintific Institutul National pentru Fizica Pamantului:

“Romania e o tara seismica activa, una dintre statele cele mai active din Europa, in special din cauza cutremurelor din Vrancea si avand in vedere frecventa cu care aceste cutremure vrancene apar, ma refer la cutremurele mari, nu putem neglija eventualitatea unui cutremur mare oricand de acum incolo. Din acest punct de vedere trebuie sa fim pregatiti in permanenta pentru un astfel de eveniment”.

Daca vorbim de Vrancea este zona cea mai periculoasa pentru Romania, statistic vorbind, suntem intr-o perioada in care putem sa avem cutremure, chiar si cutremure mari.  Nu avem motive de ingrijorare, in momentul de fata, in sensul ca nu exista o activitate anormala care sa ne dea de banuit, insa stim ca cutremurele mari de multe ori apar pe neasteptate. In termeni probabilistici vorbind, nu stim cand va fi urmatorul cutremur, dar totusi probabilitatea e destul de mare.”

Masa rotunda “Protejeaza-ti caminul, pregateste-ti comunitatea” este parte a programului cu acelasi nume derulat de catre Habitat for Humanity Romania si Petrom, in parteneriat cu Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, in 2012 si 2013 -2014. Prin acest proiect autoritatile locale din 27 comunitati vulnerabile au primit asistenta tehnica privind riscurile de dezastre naturale si tehnologice, iar peste 5.000 de locuitori au fost informati si educati despre riscurile din comunitatile lor si importanta grupurilor de voluntariat de urgenta (S.V.S.U.).