Invitatie in Tara Hategului, la prima editie a Festivalului Dinozaurilor

0

In perioada 24-26 iulie 2015, in Tara Hategului, pe teritoriul Geoparcului Dinozaurilor, va avea loc prima editie a Festivalului Dinozaurilor.

Festivalul se inscrie in linia evenimentelor organizate si pana acum de Geoparc, cu accent pe latura artistica si culturala. Pe langa ateliere de creatie destinate copiilor si alte evenimente menite sa promoveze dinozaurii pitici unici in lume care au trait pe fosta Insula a Hategului in urma cu 70 de milioane de ani, localnicii si turistii aflati in zona au posibilitatea sa participe la un concert de muzica folk si la reprezentatii de teatru.

Nicu Zotta, Dana Florian, Felicia Popescu si Dan Manciulea se numara printre cei care au confirmat deja prezenta in cadrul festivalului si lanseaza invitatia tuturor iubitorilor de muzica folk sa participe la „O seara intre prieteni”. Concertul va avea loc sambata 25 iulie in satul Malaiesti, comuna Salasu de Sus, iar scenografia spectacolului va fi asigurata de cadrul de poveste oferit de Cetatea Malaiesti.

In comuna Baru, trupa de teatru „Anonimii Comedianti”, formata din actori amatori din Bucuresti, isi propune sa ofere publicului un spectacol vesel si relaxant, in ton cu o seara calda de vara, intitulat „Umor… cu lingurita”.

Participarea la ambele evenimente este gratuita.

Desi aflat la prima editie, Festivalul isi propune sa devina unul de traditie care sa se inscrie in randul evenimentelor culturale de notorietate din judetul Hunedoara, in scopul promovarii culturii si valorilor hategane.

Festivalul este organizat in baza unui parteneriat intre Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului – Universitatea din Bucuresti cu Asociatia Geomedia, Asociatia Centrul de Resurse pentru Actiune Locala,  Asociatia Femeilor din Sintamaria Orlea, Asociatia Drag de Hateg si cu sprijinul autoritatilor locale din zona.

Geoparcul Dinozaurilor este un parc natural ce cuprinde intreaga Tara a Hategului si care protejaza si valorifica natura si cultura acestui spatiu. Geoparcul a fost declarat arie protejata de interes national in 2004. Din anul 2005 geoparcul a fost acceptat in Reteaua Europeana a Geoparcurilor si in Reteaua Globala (sub egida UNESCO) a Geoparcurilor. Din anul 2007 are in interiorul sau doua zone denumite „Situl Strei-Hateg” si „Culoarul Rusca Montana – Tarcu – Retezat”, ca situri NATURA 2000, in vederea conservarii habitatelor naturale si a speciilor de plante si animale salbatice de interes comunitar. Geoparcul are un statut special datorita gradului ridicat de locuire care implica o preocupare deosebita pentru dezvoltarea locala. Aceasta arie protejata cuprinde elemente de interes geologic deosebit alaturi de elemente de interes biologic, arheologic, istoric si cultural. Factorul cheie care personalizeaza acest teritoriu este reprezentat de siturile cu resturi de fosile de dinozauri de varsta Cretacic Superior. Dinozaurii pitici din Depresiunea Hateg sunt unici in lume, importanta stiintifica si atractivitatea lor fiind sporita prin descoperirile de fosile, cuiburi cu oua si embrioni de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor si a unei reptile zburatoare (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor. Administrarea geoparcului este realizata de Universitatea din Bucuresti.