Lagarele de langa tine @ Street Delivery X

0

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) va invita pe 12-13-14 iunie la Street Delivery X Bucuresti sa luati contact cu o lume ascunsa si revoltatoare – cea a miilor de copii si adulti cu dizabilitati mintale inchisi in institutiile statului, adevarate „lagare” ale Romaniei contemporane, in care drepturile omului nu exista.

Pe trotuarul din dreapta Bisericii Anglicane de pe strada Pictor Arthur Verona veti putea pasi intr-o instaltie foto-experienta cu peste 120 de fotografii ce documenteaza viata acestor persoane lipsite de orice aparare in fata abuzurilor unor autoritati aflate, in cele mai multe din cazuri, intr-un vadit conflict de interese – cei responsabili pentru abuzuri sunt aceiasi cu cei care ar trebui sa raporteze abuzurile.

Conform datelor obtinute de CRJ, intre 2011 si 2014, nu mai putin de 1.500 de oameni au murit in aceste institutii in conditii neclare, desi se aflau in „grija” statului, iar asta in doar jumatate din judetele tarii. Iata „Harta Deceselor”. Pentru cealalta jumatate nu exista cifre. Si daca nu v-ati indignat indeajuns, un studiu IPP din 2013 spune ca aproximativ doi din trei asa-zisi „beneficiari” ai sistemului asa-zis de „reabilitare si recuperare” neuropsihica parasesc sistemul doar prin deces.

Descopera, indigneaza-te si ia atitudine!

Oameni care poate ca niciodata n-au cunoscut bucuria unui zambet sau linistea unei mangaieri. Radiografia dezarmanta a unei societati lipsite de compasiune si de respect. Asta am descoperit noi lucrand la acest proiect. Iar ceea ce am incercat sa facem a fost sa ajutam ca imaginile si textul sa spuna povestea lor trista. Fara patima, fara stridente, insa clar si direct. Speram ca povestea sa ajunga astfel mai usor la acei oameni normali si liberi care stim ca exista si care sunt sigur ca vor reactiona”, spune Adrian Soare, Arhitect SYAA, autorul instalatiei foto.

Daca si tu crezi ca acesti oameni au nevoie de un sistem de protectie independent si functional, care sa le redea demnitatea la care orice om are dreptul, atunci ia atitudine! Cum? Alatura-te campaniei „Lagarele de langa tine”:

→ SEMNEAZA PETITIA: www.bit.ly/14AzYtj. Peste 4.000 au semnat deja.

→ Informeaza-te: www.crj.ro/lagarele-de-langa-tine/;

→ Ramai conectat pe facebook.com/LagareleDeLangaTine.

Eveniment pe facebook: https://www.facebook.com/events/890502587674737/

„Lagarele de langa tine” este un proiect initiat de Centrul de Resurse Juridice si finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania. Pentru detalii accesati www.fondong.fdsc.ro.