Lansarea Coalitiei pentru o Presa Curata: “Sa vina presa sa-i scoatem lesa”

0

Societatea Academica din Romania (SAR), Centrul pentru Jurnalism Independent  (CJI) si Active Watch lanseaza vineri proiectul Coalitiei pentru o Presa Curata (CPC). Aceasta initiativa s-a dovedit a fi necesara dupa ce în ultimii ani independenta editoriala si impartialitatea presei romanesti au fost puse sub semnul întrebarii de organizatii de monitorizare interne si internationale.

„Independenta editoriala si interesul public au fost deseori sacrificate în favoarea intereselor politice si economice ale patronilor trusturilor de media. Media a parasit de multe ori misiunea de informare pentru a apara interese private.” Acestea sunt doar cateva dintre concluziile raportului “FreeEx 2013 – Libertatea Presei în Romania”, lansat recent de ActiveWatch.

Organizatiile initiatoare nu considera ca sursa finantarii influenteaza automat continutul editorial, dar sunt de parere ca publicul trebuie sa cunoasca asemenea informatii pentru a judeca în cunostinta de cauza impartialitatea unui organ media. De aceea, ele propun ca fiecare publicatie sa adere la un set minim de principii. De exemplu, sa publice pe site-ul propriu actionariatul institutiei respective, sursa fondurilor ce o finanteaza, datoriile pe care le are si cine sunt platitorii sai principali de reclame. Un asemenea demers ar constitui un prim pas catre o Coalitie pentru o Presa Curata.

Lansarea CPC va avea loc joi, 22 mai, la ora 10, la hotelul Athenee Palace Hilton, etajul 1, sala Marcu.

Vor fi prezenti initiatorii, Alina Mungiu-Pippidi – presedintele SAR, Ioana Avadani – director executiv CJI, Razvan Martin – coordonator FreeEx (Active Watch), jurnalisti si experti media, precum Moise Guran, Catalin Tolontan, Petrisor Obae sau Iulian Comanescu.