Lumea surdocecitatii vine in Romania

0

Fundatia Sense International (Romania) gazduieste a 16-a Conferinta Mondiala Deafblind International. Evenimentul va avea loc in Bucuresti, la hotelul JW Marriott Bucharest Grand Hotel, in 25-30 mai 2015 – http://www.dbi2015romania.com/.

Daca in anul 2001, cand Sense International (Romania) s-a infiintat, cuvantul surdocecitate nu exista in dictionar acum, peste 360 de participanti din 50 de tari vor veni in Romania – persoane cu surdocecitate (combinatie de deficiente de vaz si de auz), specialisti in educatie, sanatate, servicii sociale, reprezentanti ai organizatiilor non-guvernamentale, ai autoritatilor nationale si locale.

Aceasta conferinta este organizata o data la patru ani, ultimele doua editii fiind gazduite in Brazilia si in Canada.

Timp de 4 zile, participantii vor dezbate teme de interes din domeniul deficientelor senzoriale multiple, toate reunite sub tema generoasa: Care este viitorul nostru? Solutii locale la nevoi comune. Patru sesiuni plenare, 96 de ateliere de lucru, 26 de sesiuni de postere si tot atatea oportunitati pentru participanti de a afla ultimele noutati in domeniu si de a schimba impresii si experiente de pe toate continentele.

Principalele teme ale conferintei sunt:

  • Marti, 26 mai. Solutii locale la nevoi comune. Pe masura ce acest domeniu al surdocecitatii isi extinde gama de servicii din ce in ce mai mult in intreaga lume, a venit momentul sa acceptam faptul ca, desi abordarile sunt diferite de la o tara la alta, solutiile identificate de fiecare pot fi excelente.
  • Miercuri, 27 mai. Educatie si invatare. Studii de caz si exemple care demonstreaza felul in care copiii si adultii cu surdocecitate invata.
  • Joi, 28 mai. Identitate si aparteneta. Dezvoltarea conceptului de identitate personala si cel de apartenenta la comunitate la persoanele cu surdocecitate.
  • Vineri, 29 mai. Advocacy si recunoastere. Eforturile facute in diferite tari pentru ca surdocecitatea sa fie recunoscuta in legislatie ca dizabilitate distincta.

Fundatia Sense International (Romania)  are deosebita onoare sa gazduiasca evenimentul, in principal datorita rezultatelor extraordinare in domeniul interventiei timpurii, educatiei si dezvoltarii de servicii vocationale pentru copiii cu surdocecitate din tara noastra. In cei 14 ani de activitate, Sense International (Romania) a asigurat la nivel national servicii de reabilitare, recuperare, interventie timpurie, educatie adecvata si servicii vocationale pentru 800 de copii si tineri, a consiliat si indrumat parintii si membrii familiilor acestora si s-a implicat in efectuarea testarii auditive pentru 75.000 de copii si testarii vizuale a 13.000 de copii. Deoarece comunicarea la copilul cu surdocecitate este esentiala, Sense International (Romania) a instruit de-a lungul anilor 150 profesori, din care 11 persoane sunt traineri nationali.

Printre invitatii de onoare la conferinta este Vasile Adamescu, persoana cu surdocecitate (complet nevazator si complet surd) care a reusit in viata, absolvind o universitate si devenind profesor psihopedagog, invatand cinci limbi straine si scriind carti. Este membru in Consiliul Director al Sense International (Romania), sculptor si scriitor, publicand recent primul volum al autobiografiei sale.

“Incercam, alaturi de Sense International (Romania) si de specialistii din tara noastra sa facem cat mai multe lucruri bune pentru aceasta categorie de persoane.

Este foarte important sa identificam copiii cu surdocecitate si sa-i educam inca de mici pentru a reusi sa devina oameni utili societatii.” spune Vasile Adamescu.

DESPRE SURDOCECITATE

Surdocecitatea este o combinatie de deficiente de vaz si de auz. Ea reprezinta o deficienta grava, multisenzoriala, de cele mai multe ori asociata si cu alte tipuri de deficiente. Aceasta dizabilitate genereaza dificultati majore in sfera comunicarii, a accesului la informatie, in orientare si mobilitate.

DESPRE ORGANIZATORI

Sense International (Romania) – www.surdocecitate.ro

Sense International este o organizatie non-guvernamentala infiintata in 2001 cu scopul de a imbunatati calitatea vietii persoanelor cu surdocecitate si deficiente senzoriale multiple din Romania. Este unica organizatie din Romania care dezvolta programe in beneficiul persoanelor cu surdocecitate.

Deafblind International – http://www.deafblindinternational.org

Infiintata in urma cu 30 de ani, Deafblind International (DbI) este o asociatie mondiala ce promoveaza servicii pentru persoanele cu surdocecitate. DbI reuneste specialisti, cercetatori, familii, persoane cu surdocecitate pentru a creste nivelul de constientizare asupra sudocecitatii.

Sense International UK – http://www.senseinternational.org.uk

Sense International este o organizatie mondiala care sprijina persoanele cu surdocecitate din Bangladesh, India, Kenya, Peru, Romania, Tanzania si Uganda. Este una dintre cele mai importante organizatii la nivel mondial ce lucreaza pentru persoanele cu surdocecitate si familiile lor.