Marsul Diversitatii – TU esti schimbarea!

0

Pe 23 mai incepand cu ora 16:00 va asteptam in numar cat mai mare la Arcul de Triumf, de unde incepe Marsul Diversitatii. De zece ani comunitatea LGBT iese in strada, alaturi de sustinatorii ei, ca sa ceara cu o singura voce drepturi fundamentale. An de an, am cerut egalitate in drepturi pentru toti cetatenii aceste tari, indiferent de orientare sexuala, identitate de gen, etnie sau credinte religioase. Anul acesta vrem schimbare: vrem ca toti Romanii sa inteleaga ca familiile persoanelor LGBT merita sa fie protejate de lege prin parteneriat civil, vrem acces efectiv si sigur la educatie si sanatate, vrem sa fim vizibili pe strada fara sa ne temem pentru siguranta noastra.

In acest moment, persoanele LGBT din Romania nu se pot bucura de o viata de familie protejata de lege. Saptamana trecuta, Comisia Juridica din Camera Deputatilor a dat un aviz negativ propunerii de legiferare a parteneriatului civil, un proiect de lege menit sa asigure drepturi minime, legate de mostenire sau partajul bunurilor, atat cuplurilor heterosexuale care convietuiesc in relatii de parteneriat, cat si cuplurilor de acelasi sex. Acesti parlamentari, care au decis sa ceara un punct de vedere din partea Patriarhiei Romane intr-o problema ce priveste statul de drept, demonstreaza ca  nu respecta valorile unei societati democrate. Totusi, parteneriatul civil a primit  pentru prima data un aviz favorabil din partea a doua comisii parlamentate. Acestea recunosc parteneriatul civil ca fiind o reglementare importanta pentru asigurarea unor drepturi egale in fata legii,  mai ales in ceea ce priveste viata privata si de familie, pentru toti cetatenii acestei tari. Asta arata ca schimbarea este posibila daca ne cerem drepturile impreuna.

Primaria Capitalei, o institutie cu care acum zece ani ne-am luptat pentru a ni se permite sa organizam primul Mars al Diversitatii, ne-a aprobat fara probleme afisarea unui banner de promovare a Bucharest Pride in pasajul de la Universitate. Bannerul a rezistat intact cateva zile, dar a fost vandalizat ieri de persoane care au scris in vazul trecatorilor ca ne doresc moartea. Cuvintele scrise instiga la ura si discriminare si merita o reactie publica din partea noastra, a tuturor: mergem la Mars pentru ca nu vom fi intimidati de extremisti, mergem la Mars pentru ca ne aparam dreptul la libera exprimare, mergem la Mars pentru ca vrem sa le aratam politicienilor ca  nu ne mai pot trata ca pe cetateni de mana a doua.

Ii invitam pe toti cei care cred in egalitate si demnitatea tuturor persoanelor sa ni se alature la Marsul Diversitatii. Marsul are loc pe data de 23 mai, incepand cu ora 4.00 p.m., de la Arcul de Triumf pana la Piata Victoriei, traseu pe care l-a urmat si in ultimii ani. Ii asteptam alaturi de noi pe membrii comunitatii LGBT, sustinatorii ei, reprezentantii altor minoritati, dar si pe cei care isi doresc sa traiasca intr-o lume in care avem cu totii drepturi egale.

Programul evenimentului:

16:00- 16:30 Adunarea participantilor, discursuri.

16:30- 17:30 Parcurgerea traseului Arcul de Triumf -> Piata Victoriei.

17:30- 19:00 Petrecere in aer liber

Perteneri media: Sapre seri, ziare.com, Metropotam, VICE, Revista de Povestiri, Think Outside the Box