Metode, mecanisme si instrumente folosite pentru aducerea perspectivei de gen in centrul politicilor publice

0

Alianta Nationala a Sindicatelor Bugetarilor “SED LEX” organizeaza in perioada 10-11 octombrie 2011, la Hotel “ROYAL” Bucuresti, Conferinta regionala cu titlul: « Metode, mecanisme si instrumente folosite pentru aducerea perspectivei de gen in centrul politicilor publice ».

Evenimentul face parte dintr-o serie de conferinte ce au ca scop cresterea nivelului de informare si sensibilizare a autoritatilor publice locale și centrale, a partenerilor sociali, a societatii civile si a mass-mediei cu privire la perspectiva de gen si promovarea principiului egalitatii de sanse.

Se impune o schimbare a atitudinilor, a comportamentelor si a structurilor sociale care le impiedica pe femei sa se afirme, sa aiba o participare activa in societate si un acces facil pe piata muncii. Nivelul de informare si constientizare asupra aspectelor privind egalitatea de sanse este inca scazut. Deseori, atitudinile si comportamentele se bazeaza mai degraba pe clisee si stereotipuri, decât pe cunoasterea drepturilor si nu se cunosc suficient modalitatile de rezolvare a cazurilor de discriminare.    

Programul conferintei este structurat in doua parti, aferente celor doua zile de desfasurare.

In prima parte a evenimentului, vor lua cuvântul invitati din tara si din strainatate si vor avea loc prezentari in legatura cu tematica egalitatii de sanse.

Cea de-a doua parte a conferintei se va desfasura sub forma unei sesiuni de lucru la care vor participa experti in domeniul egalitatii de sanse si reprezentanti mass-media. Vor fi abordate stereotipurile de gen si aspecte ale utilizarii limbajului non-sexist in media.

In cadrul evenimentului, va fi diseminata broșura cu titlul „Femeia ȋn societate – reprezentare, recunoaștere, respect”.

Conferinta regionala de la Bucuresti se desfasoara in cadrul proiectului cu finantare europeana „Promovarea principiului egalitatii de sanse si de gen la nivel national in cadrul societatii civile si administratiei publice locale si centrale”, ID POSDRU/97/6.3/S/63007.

Proiectul este implementat de CNSLR-Fratia, in calitate de solicitant, in parteneriat cu Fundatia Dezvoltare in Europa, Alianta Nationala a Sindicatelor Bugetarilor “SED LEX”, Federatia Salariatilor din Administratia Publica Centrala si Locala “COLUMNA”, Federatia Sindicatelor din Invatamânt “SPIRU HARET”, Federatia Nationala a Sindicatelor din Chimie si Petrochimie “LAZAR EDELEANU”, Federatia Sindicatelor din Comert, Institutul de Educatie si Studii Sindicale, Unione Sindacale Territoriale di Verona – Confederazione Italiana Sindacati Lavoratori si Unionservices SRL.