Modelul Uniunii Europene – Strasbourg 2013

0

Aflata la a 7-a editie, „Modelul Uniunii Europene” este o conferinta anuala, un proiect educational informal care isi propune sa aduca aproape de tinerii talentati si motivati, interesati de mediul international, procesul decizional din cadrul Uniunii Europene.

In cadrul conferintei se simuleaza fiecare institutie europeana in parte, participantii avand astfel oportunitatea de a activa pentru o saptamana la sediul Parlamentului European de la Strasbourg. Participantii vor interactiona intr-un mediu multicultural cu tineri din toata Europa, acestia avand ocazia sa inteleaga mai bine problemele europene si procesul decizional din cadrul UE, MEU 2013 fiind o experienta inedita care poate deschide noi orizonturi catre o cariera la nivel European.

Conferinta va fi organizata de Bringing Europeans Together Association e.V. (BETA) si va avea loc la Parlamentul European de la Strasbourg in perioada 20-27 aprilie 2013.

In cadrul MEU 2013 vor fi simulate Procedura Legislativa Ordinara prin dezbaterea Propunerii de DIRECTIVA A PARLAMENTULUI EUROPEAN SI A CONSILIULUI privind gestionarea colectiva a drepturilor de autor si a drepturilor conexe si acordarea de licente multiteritoriale pentru drepturile asupra operelor muzicale pentru utilizari online pe piata interna. O noutate a MEU 2013 va reprezenta simularea Procedurii de Aprobare, subiectul propus spre dezbatere fiind negocierile privind aderarea Croatiei la Uniunea Europeana! 

Peste 180 de tineri din mai mult de 20 de tari vor fi implicati in aceasta dezbatere, fiecare participant putand opta pentru un rol: Membru al Parlamentului European, Ministru sau Lobby-ist, dar si rolul de Jurnalist sau cel de Interpret. Participantii au astfel oportunitatea de a dobandi abilitati relationale, totodata dobandind cunostinte  solide in domeniul procesului decizional din cadrul UE.

Echipa de organizatori este formata din 65 de tineri europeni membri ai asociatiei non-profit, independenta politic, BETA e.V. (Bringing Europeans Together Association e.V.), care provin din 26 de tari, voluntari pasionati si entuziasmati, care au avut ocazia in anii precedenti sa fie participanti la diferite editii ale MEU.

Perioada de aplicatie este intre 15 decembrie 2012 – 31 ianuarie 2013 (http://meu-strasbourg.org/index.php/how-to-participate/application-guide).