Parada de Saint Patrick’s Day – Think green, wear green!

0

Prima parada de Saint Patrick’s Day din Bucuresti se va organiza anul acesta, duminica 17 martie.  Ireland Romania Network face un apel catre toti cei care iubesc primavara, natura, frumusetea si omenia, catre toti cei care cred ca a fi impreuna este important, sa sa alature aceastei sarbatori, sa gandeasca Verde si sa poarte Verde.

Invitatia de a participa la parada de Saint Patrick’s Day este deschisa tuturor.  Oricine se poate alatura acestei calatorii cantand, jongland, dansand sau doar purtand ceva verde si distrandu-se pe drumul plin de muzica si culoare al paradei.

Parada va pleca din Piata George Enescu, la ora 15:30 si va parcurge Calea Victoriei pana pe strada Lipscani.  Zece care alegorice vor colora strazile cu mesajul „Happy Happy Saint Patrick’s, Romania!” („La multi ani de Sfantului Patrick, Romania!”).  Acestea vor fi decorate de studentii Universitatii Nationale de Arte Bucuresti si de membrii Teatrului de Arta Bucuresti.

Aceasta va fi cea mai mare parada de Saint Patricks din Europa (in afara granitelor Irlandei)  si va fi formata din 10 care alegorice decorate in culorile Irlandei care vor fi insotite de muzicieni, tobosari, cimpoieri si dansatori.  Platformele mobile au fost puse la dispozitia paradei de catre firma Supercom.

Dupa plecarea din Piata George Enescu, steagurile Irlandei si Romaniei vor flutura in aer, semnificand legatura puternica dintre cele doua tari.

Unul dintre carele alegorice va fi sponsorizat de Ireland Romania Network, alaturi de care va canta formatia Coras din Irlanda si vor dansa membrii trupei Irish Way (acestia vor sustine sambata, 16 martie, ora 19.00 si un spectacol la ARCub).  King’s Stone Restaurant va sponsoriza carul alegoric alaturi de care va canta trupa Ad Hoc.  Alte care vor fi sponsorizate de Ambasada Irlandei, Oscar’s Pub, Good Art of Noon, Regatta, Kings Stone restaurant si AstonEco Management.  Unul din carele alegorice va reprezenta Festivalul „Drumul lung spre Cimitirul Vesel” care are loc la Sapanta, judetul Maramures, iar din Sapanta se va alatura paradei Ansamblul Folcloric Sapanta, dedicat conservarii muzicii traditionale.

Cunoscutul muzician Grigore Lese va conduce, in fruntea paradei, un grup de 20 de cimpoieri din Iasi, Prahova, Muntii Apuseni, Tara Vrancei, Vaslui si Bucuresti.  Parada va fi urmata de o reuniune a cimpoierilor unde se va discuta infiintarea Ligii Nationale a Cimpoierilor din Romania. Liga isi propune sa sprijine, prin initiative educationale si de promovare, cultura si traditia cimpoiului, instrument stravechi, care semnifica si conexiunea pastorala comuna dintre Romania si Irlanda.

In intervalul 14.00 – 16.00, in Piata George Enescu, artistul plastic Andreea Hudini va coordona un atelier in cadrul caruia copiii din clasele primare isi vor putea confectiona masti care sa-l reprezinte pe Patrick the Leprechaun, mascota evenimentului, vor desena pe asfalt si vor modela baloane.

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile sustine evenimentul si va promova in randul organizatiilor neguvernamentale mesajul „THINK GREEN, WEAR GREEN!”, invitandu-le sa se alature activitatilor care se vor desfasura in Piata George Enescu.

Parada de Saint Patrick’s Day este o traditie atat in Irlanda, cat si in strainatate.  Dupa Marea Foamete din secolul al XIX-lea, cauzata de lipsa cartofilor, un val de emigranti a parasit Irlanda, iar Parada de Saint Patrick’s Day a devenit modalitatea acestora de a-si manifesta identitatea.  Pornind de la traditie, au inceput sa se organizeze peste tot in lume parade care au ajuns sa ii includa pe toti cei care impartasesc aceleasi valori.

Invitația pentru a participa la parada de Saint Patrick’s Day este deschisa tuturor. Oricine se poate alatura acestei calatorii cantand, jongland, dansand sau doar purtand ceva verde si distrandu-se pe dumul plin de muzica si culoare al paradei.

Mai multe detalii despre eveniment gasiti pe: www.stpatricksfestival.ro, www.facebook.com/PatrickTheLeprechaunInBucharest si www.facebook.com/stpatricksfestivalro. 

Vizualizati Ruta Paradei de Saint Patrick’s Day  – March 17 2013 pe harta.