Peste 200 de tineri accepta provocarea BISMUN 2013!

0

Conferinta BISMUN, proiect de simulare ONU din Romania, a ajuns la cea de a cincea editie! Conferintele BISMUN au fost organizate anual de catre Asociatia Tineretul ONU din Romania, in colaborare cu Senatul Romaniei si cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, al Sistemului ONU din Romania si al Universitatii din Bucuresti.

BISMUN 2013 reprezinta, pe scurt, celebrarea valorilor ONU, dezbaterea problemelor actuale cu care se confrunta omenirea prin prisma viziunii inovative a unor studenti, reuniti in sapte comitete, subiecte politice de actualitate, sase zile de simulare a procedurilor ONU si sase nopti de evenimente sociale multiculturale.

Conferinta BISMUN 2013 va avea loc la Palatul Parlamentului, Bucuresti, in perioada 20-25 Martie 2013 si va reuni un numar aproximativ de 230 de participanti atat din Romania, cat si din strainatate.

Tema principala a conferintei este „Reshaping diplomacy in a world of continuous change”, fiind aleasa datorita importantei conceptului de diplomatie in dezvoltarea sociala, economica si politica a secolului XXI.

Bucharest International Student Model United Nations reprezinta, asa cum si numele sintetizeaza, o conferinta de tip MUN. Aceste conferinte au o traditie indelungata, bucurandu-se de aprecierea universitatilor prestigioase de pe intregul mapamond.

Ca orice conferinta de tip MUN, BISMUN 2013 presupune simularea a sapte Comitete ONU de catre participantii care joaca rolul unor delegati. Pe parcursul a sase zile, acestia vor intra in pielea diplomatilor si vor avea responsabilitatea de a reprezenta politicile, interesele si obiectivele unui stat. In fiecare sesiune de Comitet, tinerii vor participa la diferite activitati specifice procesului decizional al organismului simulat, precum sustinerea de discursuri, angrenarea in dezbateri, negocierea principiilor si elaborarea, redactarea si votarea de rezolutii.

In cadrul Conferintei BISMUN 2013 vor fi simulate urmatoarele consilii/comitete: Consiliul de Securitate al ONU, Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, ECOSOC,  Comisia I a Adunarii Generale (DISEC), Comisia a IV -a a Adunarii Generale (SPECPOL),  Comisia a VI-a a Adunarii Generale (Legal Committee), Comitetul Istoric, Adunarea Generala a ONU (Opening and Closing Ceremony).

Printre obiectivele principale ale Conferintei, se numara si stimularea democratiei participative in randul tinerilor, informarea lor cu privire la mecanismele decizionale ale ONU si UE si totodata, constientizarea importantei rolului ONU si UE de catre acestia.

Prin intermediul Conferintei, dar nu numai, Asociatia Tineretul ONU din Romania isi doreste sa promoveze multiculturalismul, sa combata discriminarea si nu in ultimul rand, sa incurajeze intelegerea reciproca intre tinerii din diferite tari.

De asemenea, prin implicarea in aceasta Conferinta, participantii au ocazia sa-si imbogateasca cunostintele in ceea ce priveste relatiile internationale, drepturile omului, politica externa si economie politica.

Conferinta BISMUN 2013 reprezinta un mediu propice in care studentii pot sa dezbata probleme stringente cu care se confrunta comunitatea internationala, sa isi exerseze spiritul civic si in acelasi timp sa interactioneze cu persoane din mediul academic.

Pentru cei interesati, Asociatia Tineretul ONU din Romania a deschis deja perioada de inscrieri pentru Conferinta BISMUN 2013. Aplicatiile pot fi depuse intre 14 ianuarie si 10 martie. Aceasta va decurge in doua etape, iar aplicatiile vor fi acceptate in ordinea primirii lor. Mai multe detalii legate de modalitatea de inscriere ca participant exista pe bismun.com, in sectiunea “Registration”.