Carta Alba a ONG –urilor 2012 s-a lansat astazi cu prima dezbatere pe sanatate

0

asociatia_maternitate-1155428

Facultatea de Istorie a Universitatii Bucuresti a gazduit astazi prima consultare organizata sub auspiciul noii editii a Cartei Albe 2012.  Sub coordonarea Asociatiei MAME, care va asigura redactarea capitolului dedicat sanatatii, au fost discutate cele mai importante si urgente probleme ale ONG-urilor active in acest domenii. 

La intalnire au participat reprezentanti ai urmatoarelor ONG-uri:

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Asociatia M.A.M.E., Alianta pentru Sanatate din Romania, Fundatia Crucea Alb-Galbena, Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor, Asociatia Noi Orizonturi Familia, Asociatia Darul Sunetului, Asociatia Pro-Vita, Asociatia P.A.V.E.L., Asociatia Mame Pentru Mame, Asociatia ADAM-BU, Asociatia SOS Infertilitatea si Asociatia Invingem Autismul. 

Organizatiile au punctat atat problemele cu care se confrunta sistemul de santate, dar au propus si solutii concrete, care sa contribuie la o crestere a calitatii serviciilor, aparitia unor servicii noi prin recunoasterea acelor servicii prestate de catre mediul asociativ si cresterea numarului de beneficiari de servicii medicale. Au fost mentionate: necesitatea dezvoltarii programelor de screening pentru diferite grupe de pacienti, introducerea in sistemul formal de invatamant a orelor de educatie pentru santatate pe modelul tarilor din vestul Europei, promovarea modelelor de buna practica existente in sectorul ONG, crearea de parteneriate cu Ministerul Sanatatii. Un aspect dezbatut intens de participanti a fost cel legat de dificultatea relatiilor dintre asociatiile care lucreaza direct cu pacientii in spitale si managementul spitalelor si necesitatea deschiderii si eficientizarii dialogului intre managerii de spitale si ONG-uri,  acest punct urmand a fi unul important pe agenda viitoarelor intalniri cu decidentii politici si publici. Dezbaterea a facut parte din seria consultarilor ce vor fi organizate pentru elaborarea editei 2012 a Cartei Albe a ONG-urilor. Carta Alba este „un document viu” de politica publica in care au fost incluse cele mai importante puncte de pe agenda de politica publica a sectorului. 12 domenii ale vietii sociale, economice si culturale din Romania se vor afla sub lupa sectorului ONG, fiecare dintre acestea urmand a reprezenta o sectiune a Cartei si va fi elaborata de catre o organizatie cu expertiza in domeniu in urma unor consultari in prealabil cu alte organizatiile active in domeniul respectiv. Apropiatele alegeri electorale ne ofera este prilejul oportun ca initiativele sectorului neguvernamental sa fie mai aproape de decidentii politici, astfel propunerile sectorului incluse in Carta Alba vor fi incepand din luna iunie  prezentate decidentilor publici si politici.

In acest an peste 12 organizatii vor fi implicate in elaborarea Cartei Albe , iar coordonarea procesului va fi asigurata in parteneriat de catre FDSC si CeRe.
Pentru mai multe Informatii legate de Carta Alba puteti contacta FDSC, la adresa [email protected], persoana de contact Diana Berceanu.